Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Limity možností milostného románu

Spisovatel Jan Němec. Foto: archiv Jana Němce
Spisovatel Jan Němec. Foto: archiv Jana Němce

Láska je jedním z nejbanálnějších témat, které si autor může vybrat. Je ještě možné vůbec o lásce napsat něco, co jste nečetli? Nebo to napsat jinak? Jan Němec se o to pokusil a nastavil zrcadlo nejen milostnému vzplanutí, ale v první řadě romantické literatuře jako takové a jejím čtenářům.

Němcova nová kniha Možnosti milostného románu byla očekávaná stejně napjatě jako Ježíšek. V roce 2013 zazářil biografickým životopisem Františka Drtikola – Dějiny světla získaly mimo jiné Cenu Evropské unie za literaturu. Od té doby se Jan Němec věnoval redigování jiných textů a jeho čtenář si musel šest let počkat.

Letošní Němcova novinka ale připravila nejeden čtenářský oříšek. Kostra knihy je de facto banální milostný román: Poznají se, zamilují se, vyspí se, chodí spolu, rozejdou se. Teď jsem neprozradil žádné tajemství, protože tuto informaci dostanete hned v anotaci. Není to ale všechno. Autor si pro čtenáře připravil důkladnou hru se žánrem: pravý literární experiment, kterých se české literatuře moc nedostává: zkoumá, kam až můžeme zajít při popisu pětiletého milostného příběhu.

Na co se můžete těšit:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější