Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na Válkovou tlačí Rusové. Chtějí odvolat členku vládní rady, té chodí urážky i hrozby

Eugenie Čihalová (v bílém) u pomníku zavražděným kozákům. Zdroj: Fb
Eugenie Čihalová (v bílém) u pomníku zavražděným kozákům. Zdroj: Fb

Ruské zástupkyni v Radě vlády pro národnostní menšiny, kterou vede premiér Andrej Babiš, vyhrožují, nadávají a chtějí ji i „věšet na kandelábr“. Prokremelské ruské organizace v Česku i hnutí SPD chtějí, aby proevropsky smýšlející Eugenie Číhalová v důležité funkci skončila.

Premiér Babiš i zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (oba ANO) čelí tlaku, aby z Rady vlády pro národnostní menšiny odvolali současnou zástupkyni ruské komunity Eugenii Číhalovou. Ta je přitom už několik měsíců terčem tvrdých slovních útoků ze strany prokremelských ruských uskupení i jednotlivců: nadávají jí, vyhrožují násilím, označují ji za fašistku nebo srovnávají s Hitlerem.

Štvanice na dceru carského důstojníka

Číhalová se narodila v ČSSR, je dcerou carského důstojníka, který do Československa utekl před stalinskými represemi, a také obdivovatelkou Václava Havla a stoupenkyní EU. V radě letos v létě vystřídala podobně smýšlejícího historika Alexeje Kelina.

Číhalová do té doby žila sice velmi aktivní, ale vlastně poklidný život. Zlom nastal 26. září, kdy se v pořadu České televize Máte slovo vyjádřila pro odstranění pomníku maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6.

Od té chvíle je terčem masivního útoku dezinformačních médií a i přímých hrozeb. „Paní Číhalová dostávala i velmi výhružné e-maily, které podle trestního řádu naplňují skutkovou podstatu nebezpečného vyhrožování,“ potvrzuje místopředsedkyně rady Válková.

Pomník maršála Koněva v pražských Dejvicích. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Cíl je podle Číhalové jasný: vystrnadit ji z rady a dosadit na její místo člověka, který více vyhovuje jak ruskému velvyslanectví v Praze, tak prokremelsky naladěným krajanům v Česku.

Nejde jen o pohled na historii, ale i o peníze a vliv. Číhalová z titulu své funkce zasedá v komisi, která má vliv na rozdělování dotací. Ostře se přitom vymezila například proti přidělení peněz na vydávání časopisu Artěk, za nímž stojí stejnojmenný spolek a Alexandr Barabanov, další Rus žijící dlouhodobě v ČR, který aktivně obhajuje okupaci Krymu. Navíc – což je možná ještě důležitější – se členové rady setkávají se zástupci české vlády a dalšími důležitými lidmi. Takže v této kauze jde o poměrně důležitou židli.

„I na Úřadu vlády jsem se musela zpovídat, zda nejsem fašistka a nacistka. Oni za to ale nemůžou. Paní profesorka Válková prostě dostala upozornění, co jsem zač, takže jsem to musela vysvětlit,“ řekla Deníku N Číhalová, místopředsedkyně sdružení Ruská tradice.

„Bylo to strašné a trvá to doteď,“ popisuje útoky na svou osobu. „Našli si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější