Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Být divný není minus. Potřebuju samotu, lidí se spíš bojím, říká spisovatelka Soukupová

Petra Soukupová je zpětně za svojí dětskou divnost ráda a teď o ní vypráví dnešním dětem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Petra Soukupová je zpětně za svojí dětskou divnost ráda a teď o ní vypráví dnešním dětem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Divné děti jsou zajímavější, protože jsou jiné, říká spisovatelka Petra Soukupová, která teď o divných dětech napsala knihu. Podle ní má každý svoji divnost a je to tak dobře.

Proč zrovna kniha o divných dětech?

Protože když se člověk cítí trochu divný, nemusí to být hned špatné. Že někdo nezapadne do kolektivu, to se stává mnoha lidem. Chtěla jsem oslovit osamělé děti, které si myslí, že jsou divné, a proto je nikdo nemá rád. Přitom jsme se každý někdy cítili trochu divně. I divné děti můžou zažívat něco zábavného a mít kamarády.

V čem jsou děti z vaší knihy divné?

Každé v něčem jiném. Hlavní postava má tak trochu Aspergerův syndrom, další kluk má velkou fantazii a všeho se bojí, třetí holka je tlustá, ráda si čte, a protože je uzavřená do sebe, neumí moc jednat s lidmi. Čtvrtý kluk má tělesné postižení, je proto hodně naštvaný na celý svět a je trochu zlý.

Znáte takové děti?

Já děti v tom věku, o kterém píšu, moc neznám, moje dcera je mladší. Tři z těch dětí jsou inspirované mnou a jedna postava trochu mým bývalým přítelem, tedy mou představou o tom, jaké asi mohl být dítě.

Vy jste byla taky divné dítě?

To rozhodně. Měla jsem příliš velkou fantazii, hodně jsem si četla, byla jsem tlustá, nebyla jsem dobrá v kolektivech.

Musím říct, že nejzajímavější osudy z mé školní třídy nemají premianti, ale ti, co byli trochu divní.

Právě. Divný není špatný, divný je náhodou zajímavý, protože je jiný. Na druhou stranu si myslím, že divné děti nejsou tolik spokojené. Málokdo je tuctový a obyčejný, skoro každý máme nějakou svou divnost. A to je dobře.

Platí to i pro dospělé?

Samozřejmě. Všechno divnější mi přijde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější