Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trikolóra se chlubí průzkumem s 16 procenty. Našel jsem ho na Facebooku, vysvětluje Klaus

Poslanec Václav Klaus mladší. Foto: ČTK
Poslanec Václav Klaus mladší. Foto: ČTK

Poslanec Václav Klaus na svém Facebooku sdílel pro Trikolóru lichotivý průzkum k víkendovým volbám do strakonického zastupitelstva. Ten však nesplňuje základní požadavky a není ani jasné, kdo je jeho autorem. Klaus průzkum, který straně přisoudil šestnáct procent, podle svých slov našel na Facebooku.

V sobotu se mimo pozornost širší veřejnosti ve Strakonicích uskuteční opakované volby do místního zastupitelstva. Loňské hlasování zde totiž soud kvůli četným pochybením tamního vládnoucího hnutí Strakonická veřejnost zrušil. Komunální volby velmi zajímají hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího, pro které jde o volební premiéru. Klaus ostatně opakovaným volbám ve Strakonicích věnoval už několik facebookových statusů a také se sem již osobně vydal „zkontrolovat kampaň“.

A ačkoli se svým facebookovým fanouškům svěřil, že se průzkumům nedá věřit, na svém Facebooku (i účtu hnutí Trikolóra) publikoval tabulku s volebními preferencemi, které se týkají právě strakonických voleb. Tento průzkum hnutí Trikolóra přisuzuje téměř 16 procent hlasů a druhé místo ve volbách.

Průzkum preferencí publikovaný na FB Václava Klause ml. i hnutí Trikolóra.

S trochou nadsázky by šlo říct, že Klausova věta o nedůvěryhodných průzkumech by šla vztáhnout právě na ten, který sám zveřejnil. Zejména proto, že není vůbec jasné, kdo jej vytvořil.

V grafice, kterou šéf Trikolóry vydal, se píše pouze sousloví „Research 3.12.“. Je nepochybné, že žádná agentura „Research“ v České republice nepůsobí. Václav Klaus pro Deník N uvedl, že neví, kdo za tímto měřením stojí. „Bylo to na Facebooku, já jsem to viděl. My jsme si ten průzkum určitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější