Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevyznáte se v sumách z Babišova auditu? Máme čísla, kolik má vracet Česko a Agrofert

Pražské sídlo holdingu Agrofert. Foto: Martin Štěrba, ČTK
Pražské sídlo holdingu Agrofert. Foto: Martin Štěrba, ČTK

V posledních dnech vyšla v médiích celá řada materiálů o tom, kolik peněz musí vrátit Česká republika do Bruselu kvůli auditu střetu zájmů Andreje Babiše. Zveřejněné sumy ale premiér Andrej Babiš nebo jeho ministři vesměs odmítali. Deník N získal po dvou dnech urgencí od ministerstva průmyslu a obchodu klíčové údaje. Přinášíme přehledné vysvětlení nejasností ohledně finančních korekcí, které auditoři požadují.

Na otázku, jak Česko doplatí na chyby odhalené auditem Evropské komise, není tak jednoduchá odpověď, jak by se mohlo zdát. Deník N získal klíčové údaje, na jejichž základě lze vystavit alespoň aktuální účet za audit. Ten však nemusí být konečný.

Základním výchozím bodem jsou závěry samotného auditu. Ty požadují po České republice, zjednodušeně řečeno, čtyři věci:

  • vyřešení střetu zájmů Andreje Babiše. Fintu se svěřenskými fondy auditoři odmítli, premiér podle nich Agrofert stále ovládá a koncern tak na dotace nemá nárok;
  • celou řadu různých dílčích zlepšení v přidělování dotací;
  • peníze nazpět za projekty, které neměly dotaci dostat;
  • kontrolu dotačních projektů, kterých se audit netýkal, mohly by v nich ale být podobné nesrovnalosti jako v těch zkontrolovaných.

Pro konečnou bilanci auditu jsou z finančního hlediska podstatné poslední dva body. Začněme od toho, v čem je v tuto chvíli jasno, to je první z nich.

Auditoři dospěli celkem u devíti dotačních projektů k názoru, že neměly na evropskou dotaci nárok, a požadují po České republice, aby jejich podporu zastavila a už vyplacené peníze se vrátily.

Kliknutím na tento odkaz nebo na následující tabulku ji zobrazíte ve větší velikosti.

Výše evropských dotací přislíbených firmám Agrofertu v devíti projektech, které podle auditu neměly na dotaci nárok. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Sedm z těchto projektů nemělo dostat dotaci kvůli Babišově střetu zájmů. Zbylé dva (první a třetí v tabulce) kvůli jiným pochybením (Deník N se chybám v jednotlivých projektech podrobně věnoval v předchozích článcích).

Celková suma přidělených – pozor, nikoliv vyplacených – evropských dotací na tyto projekty je tedy 284,9 milionu korun.

Z evropských peněz však do Česka z této sumy připutovala jen malá část – konkrétně padesátimilionová dotace na první projekt z tabulky. Pod krkolomným názvem se skrývá operace Agrofertu, který žádal peníze na inovace výroby hnojiva dusičnanu vápenatého. Nový postup ale už úspěšně využívala jiná firma z Agrofertu, slovenská chemička Hnojivá Duslo, a podle auditorů tak v případě Lovochemie už o žádnou inovaci nešlo.

Tuto dotaci už Brusel proplatil, protože jako jediná spadá do už uzavřeného dotačního období 2007–2013. Česká republika tak podle závěrů auditu musí Evropské komisi aktuálně vrátit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější