Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Voda – nový symbol boje proti diktátorovi v Nikaragui

Lahev z vodou, která se změnila v symbol protestu za svobodu. Autor ilustrace: Juan R. Mon @Juan_R_Mon, vydáno s jeho svolením
Lahev z vodou, která se změnila v symbol protestu za svobodu. Autor ilustrace: Juan R. Mon @Juan_R_Mon, vydáno s jeho svolením

V polovině listopadu bylo nedaleko katolického kostela v nikaragujském městě Masaya zadrženo 16 mladých aktivistů. Policie tvrdí, že pašovali zbraně. Podle blízkých a několika videí na sociálních sítích však jediné, co „pašovali“, byly lahve s vodou pro hrstku protestujících držících hladovku uvnitř chrámu. Incident, který začal dobrým skutkem, se tak stal nejnovějším symbolem dlouhotrvající nikaragujské krize.

„Neseme vodu protestujícím matkám. Nemáme zbraně,“ ozývá se na videích, která se krátce po zadržení aktivistů začala šířit na sociálních sítích. Zástup lidí se zdviženýma rukama a rozsvícenými telefony nad hlavou kráčí tmou směrem k bílým stěnám kostela, který střeží policisté.

Uvnitř něj ráno několik příbuzných nikaragujských politických vězňů odstartovalo hladovku. Po vládě žádali propuštění asi 130 lidí, mezi nimiž jsou jejich bratři, synové a manželé, jež květnová amnestie na rozdíl od stovek dalších na svobodu nedostala.

Kostel v Masaye ale záhy obklopily policejní jednotky, které chrám odstřihly od vody, elektřiny a dalších potřeb, včetně inzulinu pro kněze Edwina Romana, který se rozhodl zůstat se svými farníky.

Ještě ten den policie 16 z těch, kteří protestujícím nesli zásoby vody,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější