Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Toto je více než čtyřicet podcastů, které poslouchá a doporučuje redakce Deníku N

Redakce Deníku N vybírá inspirativní podcasty. Koláž: Filip Titlbach
Redakce Deníku N vybírá inspirativní podcasty. Koláž: Filip Titlbach

Přinášíme tipy na poslech podcastů. Lidé z redakce Deníku N vybrali ty, které je nejvíce zaujaly.

Filip Titlbach, editor podcastů

The Daily
Denní zpravodajský podcast z produkce New York Times se věnuje událostem s globálním přesahem, většinou ale americké politice. Nepřetržitě se v něm skloňuje jméno Donalda Trumpa. Podcastem provází Michael Barbaro, který zpovídá redaktory listu a čas od času i hosty zvenčí. A má velmi zajímavý hlas.

Matematika zločinu
Tento podcast považuji za jeden z nejzdařilejších na české scéně. Jde o true crime z dílny dokumentaristky Brit Jensen a novinářky Magdaleny Sodomkové. Příběh se odehrává v českých soudních síních a vězeňských celách. Má pět dílů, vždy kolem 50 minut.

Sarajevo Calling
Podcast novináře Aleksandara Brezara a politologa Jasmina Mujanovice zaměřující se především na dění na západním Balkáně. Na zhruba hodinové ploše se každé dva týdny věnují rozličným tématům – od politiky přes kulturu až po problematiku menšin.

#QueerAF
Jaké je pro trans člověka procházet tranzicí? Proč společnost Disney nepřizná, že některé postavy v pohádkách nejsou heterosexuální? Proč bychom měli začít mluvit o chemsexu? V podcastu britské National Student Pride zpracovává každý týden jiný tvůrce své queer téma.

Moje terapie
Podcastová série Radia Wave se věnuje duševnímu zdraví a psychoterapii z pohledu klienta i terapeuta. Kvalita jednotlivých dílů kolísá, jde ale o důležité téma, které na podcastovou scénu patří.

Ondřej Horník, korektor

Lexicon Valley
John M. McWhorter učí lingvistiku, filozofii a hudbu na Kolumbijské univerzitě a v tomhle podcastu všechny tři oblasti kombinuje – mluví o jazyku obecně, s humorem vysvětluje, kde se vzaly konkrétní obraty nebo často používaná slova, jak se mění jazyk v současnosti především díky globalizaci a internetu… Je to sice primárně o angličtině, ale spousta věcí má obecnou, multi-jazykovou platnost. Podcast navíc prokládá tematickými, více či méně obskurními ukázkami z muzikálů od zrodu nahrávací techniky až dodnes.

The End Of The World with Josh Clark
Lidstvo by před sebou mohlo mít zářnou budoucnost trvající milénia. Aby se to mohlo stát, musí ale přežít následujících zhruba dvě stě let. Proč jsou nadcházející dvě století možná nejdůležitější v historii lidstva vůbec? O tom mluví Josh Clark v desetidílné sérii, vědecky fundovaně rozebírající ty nejdůležitější hypotézy, jak by mohl skončit svět. Co je to Velký filtr? Žijeme v Matrixu? Co když v Cernu vyrobí černou díru? A vůbec – podívejte se na hvězdnou oblohu, určitě vás taky napadne tíživá otázka: Kde jsou všichni?

Hardcore History
Jednotlivé díly podcastu o povětšinou temných stránkách historie a lidské fascinaci zlem a utrpením sice vycházejí s odstupem čtyř až sedmi měsíců, zato mají často přes čtyři hodiny, takže jsou ideální na dlouhé cesty autem. Jen pro otrlé.

Studio N
Podcasty Deníku N přináší důležité a původní informace, krátký přehled zpráv i jízlivé poznámky k aktuálnímu dění. Studio N si můžete pouštět kdykoliv a kdekoliv, třeba při cestě z práce, při vaření nebo při běhu. Stačí k tomu jakýkoliv smartphone nebo počítač. Epizody najdete buď na našem webu, nebo v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts, Google PodcastsPodbean.

Filip Zajíček, editor víkendové přílohy Kontext N

Raw Data
Pokud vás zajímá, jak začal příběh Silicon Valley nebo proč se rozhodl Google ke svému vyhledávači přidal i e-mail, Raw Data je podcast, který by vám neměl uniknout. Navíc jeho první sérii doporučoval i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější