Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Holešovická tržnice se zbavuje dědictví devadesátek i prostitutek. Nebudou tu jen podniky pro hipstery, slibuje Praha

Holešovická tržnice, Foto Ludvík Hradilek, Deník N
Holešovická tržnice, Foto Ludvík Hradilek, Deník N

Pražský magistrát vyhrál zásadní soudní spor, který mu uvolnil ruce v tom, jak město může nakládat s tržnicí v Holešovicích. Původní areál jatek se má proměnit v moderní tržiště západního stylu.

„Teď konečně budeme moci přeměnit tržnici na příjemné místo pro potřebu a potěchu Pražanů. Praha by tak mohla mít podobný prostor jako třeba Borough Market v Londýně,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib poté, co město vyhrálo vleklý spor.

Jenže dříve než místo zaplní bistra a hipsterské kavárny, těší se město především na to, že do prostoru může konečně začít sypat peníze. Investice totiž byly na dlouhou dobu zastaveny, a rozsáhlý areál proto chátral. Vidět je to na každém kroku. Popraskané zdi, zdemolované objekty, cítit je i duch 90. let.

„Je tady potřeba udělat opravu všech budov. Necháváme si zpracovat ověřovací studii proměny tržnice, která by nám měla ukázat, jaký máme zvolit postup oprav hal a uliček. Budeme na základě toho také rozhodovat, jaké služby a obchody v areálu chceme a jaké nechceme,“ vysvětluje při prohlídce náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který má obnovu areálu ve své gesci.

Zatím nechce mluvit o částkách, jen při zmínce o novém zasíťování celého areálu se ale dostává do řádu miliard. „Bude to dlouhodobý projekt. Můžeme nastavit nějaký základ a směřování, možná rozjedeme rekonstrukce prvních objektů, ale je to práce na několik volebních období,“ dodává v hale 22, která nyní funguje jako trh se zeleninou.

Náměstek primátora Pavel Vyhnánek v hale 22. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Areál je z urbanistického hlediska unikátní. Nabízí široké ulice pro foodtrucky či hudební akce, obří haly možné pro kulinářské festivaly či prostory pro divadla, jako jsou třeba Jatka78.

Soubor budov vznikl v roce 1895 jako jatka. Ležel tehdy na kraji města, aby zápach z porážení zvířat netrápil obyvatele. Jako zpracovna masa fungoval areál až do 70. let minulého století. Poté se začal postupně měnit na tržnici, kterou zde otevřeli v roce 1982.

Smlouva na padesát let

Ještě před revolucí byla část areálu prohlášena za kulturní památku, později se začala ochrana vztahovat na celý prostor. „Soubor je dochován v ojedinělém rozsahu a představuje vynikající doklad rozvoje techniky a významný příklad v Čechách zcela mimořádného komplexu městského zařízení z konce 19. století, které vytváří zralý technický i administrativní celek. Podstatný je i urbanistický význam areálu (síť ulic),“ vysvětluje Národní památkový ústav hodnotnost prostoru tržnice.

Když radnice začala v 90. letech řešit, co s místem dál, uzavřela smlouvu na pronájem areálu na 50 let. Do roku 2045 jej měla spravovat společnost Delta Climatizer (později Delta Center) podnikatele Jana Urbánka. Toho například novinář Jaroslav Kmenta v knize Kmotr Mrázek popisuje jako „zakladatele

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější