Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ze Sobotky je konzultant, radí českým i zahraničním firmám. Teď pojede s podnikateli do Číny

Expremiér Bohuslav Sobotka. Foto: Vláda ČR
Expremiér Bohuslav Sobotka. Foto: Vláda ČR

Bývalý premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přijal nabídku vést delegaci českých podnikatelů do jedné z čínských provincií. Deníku N zároveň řekl, že si pořídil živnostenské oprávnění a pracuje jako externí poradce pro soukromé firmy v Česku i zahraničí.

„Požádala mne o to čínská velvyslankyně. V minulých letech tuto delegaci totiž často vedli bývalí premiéři,“ odpověděl Deníku N expremiér na otázku, proč na nabídku doprovázet podnikatele kývl.

Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching působila v Praze čtyři a půl roku. Za její éry došlo nejen k prohloubení vztahů obou zemí, ale také k expanzi a problémům společnosti CEFC Europe, která se stala symbolem čínských investic v Česku. V září diplomatku na postu v Praze vystřídal odborník na jazyky Čang Ťien-min.

Podnikatelskou výpravu do Číny, kterou Sobotka povede, každoročně organizuje čínská ambasáda v Praze. Na cestu se vydají v následujících dnech a stráví týden v provincii Če-tiang, která se rozkládá na jih od Šanghaje. Bližší informace o náplni cesty či jejích účastnících bývalý premiér sdělit nechtěl.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější