Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Teroristé nestřílí z legálních zbraní a další mýty kolem rozhodnutí EU, kvůli němuž se Česko obrátilo na soud

Velkým zastáncem vyzbrojování obyvatelstva byl někdejší sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec. Foto: repro z FB M. Chovance
Velkým zastáncem vyzbrojování obyvatelstva byl někdejší sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec. Foto: repro z FB M. Chovance

Komentář Pavla Houdka: Když před několika dny Soudní dvůr Evropské unie nepřekvapivě zamítl žalobu České republiky proti směrnici o omezení držení zbraní, rozpoutala se na toto téma ve veřejném prostoru velmi vypjatá diskuse. Nejen pro držitele střelných zbraní jde zjevně o citlivé téma, obě strany v diskusi jen obtížně udržují racionální a věcný tón.

Hned na úvod je fér přiznat, že sám patřím k odpůrcům regulace držení střelných zbraní. Ale pokud chceme současný legislativní stav ohledně zbraní udržet, musíme být schopni argumentovat přesně a bez emocí. Při trochu bližším zkoumání je ale zjevné, že ty nejhlasitější argumenty tábora odpůrců regulace jsou zavádějící, nebo rovnou nepravdivé. Často jsou i kontraproduktivní, protože držitele zbraní ukazují jako paranoidní kovboje – a těm zbraň do ruky opravdu nepatří.

Pojďme se nejdříve podívat, co směrnice vlastně skutečně zakazuje. Často slyšíme o jakémsi plošném odzbrojování obyvatelstva, což vyvolává pocit, že po jejím schválení půjdeme druhý den odevzdat i vzduchovku po dědovi.

Směrnice se ve skutečnosti týká pouze velmi malého segmentu zbraní. Vynechám-li problematiku historických zbraní, o které v debatě zase až tolik nejde a týká se jen nevelkého okruhu sběratelů a nadšenců, směrnice zakazuje poloautomatické zbraně (běžně prodávané zbraně, které na jedno zmáčknutí spouště vystřelí jednu střelu) upravené z automatických zbraní (tedy zbraní schopných střílet dávkou – na jedno zmáčknutí spouště vystřelí několik projektilů. Ty se u nás na běžný zbrojní průkaz koupit nedají), poloautomatické pušky a brokovnice kratší než 60 cm vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou. Omezuje i příslušenství – zakazuje zásobníky na více než deset nábojů u pušek a více než dvacet nábojů u pistolí.

Drtivé většiny střelných zbraní, které se mezi lidmi vyskytují, se tak vůbec nedotýká. Je dobré zejména zdůraznit, že to platí i o pistolích (a revolverech), tedy zbraních, které si lidé pořizují pro osobní ochranu, stejně tak se nedotýká zbraní loveckých.

Deklarovaným důvodem omezení úzkého, výše vyjmenovaného segmentu zbraní je ochrana proti terorismu. Pokud je automatická zbraň upravena na poloautomatickou, lze ji s potřebným vybavením snadno upravit zpět. Krátkou zbraň se sklopnou pažbou lze zase snadno ukrýt na těle nebo v tašce a vysokokapacitní zásobník umožňuje delší palbu. Shrňme si nyní ty nejviditelnější argumenty odpůrců regulace.

„Teroristé nestřílí z legálních zbraní“

Tím hlavním je, že zločinci a teroristé nestřílí z legálních zbraní, tudíž je jakákoliv regulace zcela bezpředmětná. Zákonem se podle nich řídí slušný člověk, ale nikoliv zločinec nebo terorista. „Páchají snad teroristé útoky legálními zbraněmi?“ kladou řečnickou otázku.

Na tu je třeba zcela vážně odpovědět: ano.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější