Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mafie nám ovládla stát. Nesnesitelná podobnost vraždy novinářky na Maltě se Slovenskem

"Daphne je naše národní hrdinka." Demonstranti na Maltě volají po okamžité demisi premiéra kvůli jeho vazbám na podezřelé z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Daphne je naše národní hrdinka.“ Demonstranti na Maltě volají po okamžité demisi premiéra kvůli jeho vazbám na podezřelé z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Reportáž z ostrova, jímž podobně jako Slovenskem otřásla vražda investigativní novinářky. Dva roky poté její okolnosti doběhly také premiéra Josepha Muscata.

Naši zemi vlastní mafie. Věta, kterou je na Slovensku slyšet po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové často, je nyní oblíbenou frází také mezi obyvateli nejmenšího státu EU.

Dva roky po vraždě investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové se vyšetřování na Maltě dramaticky pohnulo. A ještě donedávna neotřesitelná pozice premiéra Josepha Muscata, o kterém novinářka psala, se začala hroutit.

Ostrovní stát ve Středozemním moři právě čelí obrovské politické krizi. Evropští politici premiéra nepřímo vyzývají k odchodu a protestující se opět vrátili do ulic.

Byli jsme se podívat, v čem se případ Daphne podobá tomu slovenskému a čím se od něj liší. Proč ani Daphne stát neochránil a jak silně je mafie na Maltě propojená se státem.

Mafie vládne

Malta je známá také jako daňový ráj, kde podnikal Marian Kočner obviněný z objednávky Kuciakovy vraždy.

Po více než dvou letech průlom v policejním vyšetřování doložil propojení obávaného

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Evropa

Média

Reportáž

Slovensko

Vražda novináře Kuciaka

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější