Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Většina nemocnic kvůli chřipce izoluje děti i nemohoucí od jejich blízkých. Jinde to ale jde i bez zákazu návštěv

Ilustrační foto: Fotolia
Ilustrační foto: Fotolia

S nadcházející chřipkovou epidemií se většina českých nemocnic a léčeben dlouhodobě nemocných mění v nedobytné pevnosti. Zákazy návštěv trvají někdy až pět týdnů v kuse. Nemohoucí senioři nebo malé děti, které jsou závislé na pomoci příbuzných, v tomto období zažívají velmi těžké chvíle. Mnoho starých lidí dokonce umírá bez rozloučení se svými blízkými. Praxe v některých nemocnicích ale ukazuje, že to jde i bez plošných zákazů.

Linda Vrátníčková, maminka dvou malých synů z Brna, letos v březnu zažila velmi stresující chvíle. Chlapci ve věku šest a deset let nastoupili do Dětské nemocnice FN Brno na operaci. „Vedení nemocnice mi ale sdělilo, že kvůli chřipkové epidemii nemohu s dětmi v nemocnici vůbec být a mohu přijít až po jejich propuštění. Mladší syn to nesl hodně špatně,“ popisuje Linda, která byla v době operace svých synů zcela zdravá.

Nemocnice matce nabídla, že může operaci zrušit a požádat o nový termín. „Bylo to hrozné dilema, ale nechtěla jsem zákrok odkládat,“ dodává maminka. Celou dobu, kdy byli její synové v nemocnici, byla doma a prý si jen představovala, jak zvládají anestezii, jak se z ní probírají a jak snášejí pooperační bolesti.

FN Brno se hájí tím, že léčí nejtěžší a nejkomplikovanější případy, a proto je bezpečí pacientů na prvním místě. „Z tohoto titulu chceme v případě chřipkové epidemie pacienty chránit. Je určitě důležitější pár týdnů vydržet a neohrozit pacienty než se podřídit uspěchané době a pacienty vystavit dalším komplikacím,“ říká mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Poslední dny v nemocnici

Jenže „vydržet pár týdnů“ v některých případech není reálné. Plošné zákazy návštěv v nemocnicích se fatálně dotýkají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější