Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sledování novinářů je normální komunikační zápas, nejsou nedotknutelní, říká v souvislosti s Kuciakem manažer Penty

Podle manažera Penty Martina Danka temnější postavy do byznysu patří. Foto Ludvík Hradilek, Deník N
Podle manažera Penty Martina Danka temnější postavy do byznysu patří. Foto Ludvík Hradilek, Deník N

Investiční společnost Penta čelí na Slovensku korupčnímu skandálu, v Česku je jedním z předních developerů. Její manažer Martin Danko v rozhovoru pro Deník N mluví o šedé zóně a temných postavách byznysu, se kterými byla skupina v kontaktu.

Do kavárny v přízemí rozlehlého kancelářského komplexu Florentinum, který vybudovala a posléze prodala Penta, přichází štíhlý vysoký muž s výrazným pohledem – manažer skupiny Martin Danko (41), jenž zasedá v dozorčích radách firem ovládajících mediální segment na Slovensku.

Během rozhovoru popíjí z velkého hrnku brčálově zelený čaj matcha a přikusuje raw tyčinku. Na otázky je připraven, za situace, kdy je kauza Gorila skloňována každý den, není ani divu, přesto se postupně Dankův výraz mění a na krku i v obličeji se po položení nepříjemných otázek objevují červené skvrny.

Danko totiž není jen bezejmennou součástí Penty, ale i on byl v kontaktu s bývalým šéfem kontrarozvědky SIS Petrem Tóthem, jenž pro Mariana Kočnera sledoval novináře včetně zavražděného Jána Kuciaka.

„To, že se setkáváte s temnějšími postavami, to k byznysu patří a nedá se to úplně oddělit,“ říká Danko v rozhovoru. „Podstatné je, kam si je pustíte a co jste ochotni s nimi dělat.“

Loňský rok byl z pohledu zisku pro Pentu nejúspěšnější, čím to?

Byl to výborný rok pro realitní projekty, podílely se významně na hodnotě celého výsledku. Dařilo se také našim retailovým firmám, zejména společnosti Dr. Max, která se stala čtvrtým největším lékárenským řetězcem v Evropě, a Fortuně, která působí na středoevropském trhu. Především Dr. Max má velmi úspěšný koncept, který už pouze přizpůsobujeme podle jednotlivých trhů.

Jak byste spolumajitele Penty, Slováka Jaroslava Haščáka a Čecha Marka Dospivu, charakterizoval?

Jsou to protikladné osobnosti, mají jiný styl práce i komunikace. To, že spolu dokázali oněch 25 let fungovat, svědčí o tom, že jsou schopni se dobře doplňovat. Haščák je metodický, systematický, předtím než se rozhodne, chce vidět materiály, podklady, chce to mít vše prostudované. Dospiva je spíš impulzivní, spontánní, má výbornou intuici. Obojí je pro Pentu důležité.

Vztahy mezi nimi prý nyní nejsou ideální?

To jsou jen hospodské kecy, které neodpovídají realitě. Na vztahu těchto dvou partnerů Penta stojí a padá. Oběma záleží na tom, aby Penta přežila jejich fyzický věk.

Páteřní firmy vaší skupiny sídlí v daňovém ráji v Jersey, řada dalších firem na Kypru. Máte spočítáno, kolik peněz na daních každý rok tímto krokem ušetříte?

Já to neumím říct. A i kdybych to věděl, asi pochopíte, že to nebudeme chtít zveřejnit. Všechny naše firmy však platí korporátní daně v zemích, ve kterých působí, a to jsou miliardy korun ročně. Z pohledu toho, jaké daně a jaké peníze odvádíme, kolik lidí zaměstnáváme, jaké produkty vytváříme, jsem přesvědčen, že jsme pro lokální ekonomiky pozitivním přínosem.

Ano, ale kdybyste nesídlili v daňovém ráji, mohli byste do nich přispívat zřejmě mnohem víc peněz.

Ano, to by mohl každý. My ale máme jinou filozofii. Už teď jsme jedni z největších plátců daní v Česku a na Slovensku. Sídlo holdingové struktury odpovídá skutečnosti, že jsme mezinárodní skupina. Trend sice směřuje k tomu, že pravidla zdaňování pro tyto holdingové struktury se budou stále více zpřísňovat, přitvrzovat a prostor se zúží. Ale až taková situace nastane, vypořádáme se s tím. Sami od sebe k tomu ale přistupovat nebudeme.

Temnější postavy

Do jaké míry ovlivnila vaši firmu kauza Gorila?

Tvářit se, že nás to neovlivnilo, by byla lež. Řešíme to, máme kolem toho spoustu diskusí… Praktický dopad ve smyslu, že by se musel změnit způsob podnikání skupiny nebo že by se naši zákazníci od nás odkláněli, to se neděje. Pokud si tedy odmyslíme, že politici jednají o zákonu lex Haščák. Také banky se k nám chovají stejně, dostaly od nás vysvětlení, které akceptovaly, a my podnikáme dále.

Jak vy osobně se s nastalou situací vypořádáváte? Tedy že pracujete pro firmu, u které existuje podezření z korupčního jednání?

Pracuji v Pentě 14 let a vím, jak se firma chová, znám Jaroslava Haščáka velmi dobře i to, jaké má hodnoty a o co mu v podnikání jde. Považuji ho za jednoho z nejinteligentnějších lidí, které jsem poznal. Vím, že jeho primární motivace v podnikání je, že chce, aby všechny firmy, které získá, byly lídry v tom, co dělají. Jsem přesvědčen, že konečná bilance skupiny Penta je i po těchto skandálech pro Slovensko pozitivní, a ne negativní. Ptám se: Bylo by bez Penty v ekonomice a společnosti lépe? Ne, nebylo.

To, co se odehrálo, vnímám jako daň vývoji a nebyla to Penta, kdo nastavoval pravidla komunikace s politiky, Penta se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější