Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti Husákových dětí: Máme svobodu a nadbytek, ale i obavy o tuto planetu

Rozvod je záležitostí rodičů, ale střídavá péče výhradně dětí. Foto: Adobe Stock
Rozvod je záležitostí rodičů, ale střídavá péče výhradně dětí. Foto: Adobe Stock

Deník N přinesl v předchozích týdnech k 30 letům svobody deset rozhovorů s lidmi, kteří se narodili až po roce 1989. Jak hodnotí totalitní minulost, svobodnou přítomnost a nejistou budoucnost?

Cyklus Děti Husákových dětí představil deset zástupců mladé generace, která by – narodit se o třicet let dřív – možná taky demonstrovala na Národní třídě za svobodu a konec normalizace.

Tito mladí lidé dnes přemýšlejí jinak. Většinou si uvědomují, že totalita sice byla zvrhlý systém a svobodu by za nic nevyměnili, ale zároveň se děsí toho, kolik možností jim dnešní doba dává. Cítí totiž bezradnost a obrovskou odpovědnost za to, aby si vybrali dobře.

Nejímá je žádná zvláštní hrůza ze současných politiků, i když třeba konkrétně premiér a prezident jim nekonvenují. Jenže než se tito lidé osamostatní, Andrej Babiš s Milošem Zemanem ve svých funkcích nejspíš už nebudou, tak se jimi ani nezabývají.

Ani ostatní politici ale v mladých lidech nerezonují. Při dotazu, kdo je jejich hrdina, jméno žádného současného českého politika nepadlo. Nejčastěji zaznívali Tomáš Garrigue Masaryk a Jan Palach. Zajímavější téma než současná politická scéna je pro ně strach o planetu Zemi a svobodu.

Eduard Štréblů, 19 let, vystudoval mezinárodní střední školu v Tel Avivu, nyní se živí jako barman, žije v Praze

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Propast mezi generacemi je velká. Myslím, že mladá generace dnes už neřeší boj mezi pravicí a levicí. My se snažíme řešit věci rozumem a logikou. Když mluvím s lidmi mého věku o tom, jak vidí svou budoucnost, není to nic pozitivního. Všichni v naší generaci vidíme svoji budoucnost jako temnou a těžkou. Víme, kam se řítí naše životní prostředí, a vidíme, kam se řítí naše ekonomika.

Na pracovním trhu je čím dál tím víc prací na krátký úvazek. Čím dál víc lidí si bere třeba tři úvazky najednou. Přijde mi, že lidé makají na třech místech a ve skutečnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Děti Husákových dětí

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější