Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Babišův audit jako vysoká hra akademických es. Vzdělávací systém jako propadliště chudých dětí

Ilustrační foto: Deník N
Ilustrační foto: Deník N

Také dnes pokračujeme v našem „auditu“ auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů. Přinášíme další úhly pohledu a další detaily. Podíváme se ale i na okupovanou Ukrajinu, za hokejem do Pardubic a taky do vyloučených romských osad na Slovensku.

Páteční Notes sepsala Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Kdo má většího odborníka? Kolegové zjistili, že české ministerstvo pro místní rozvoj při rozporování předběžné zprávy Evropské komise o Babišově střetu zájmů vyneslo mimo jiné vysoké karty s tituly a zkušenostmi svých expertů. Evropská komise se ale nenechala zatlačit do kouta. Dokládá, že na jejich auditu (jeho předběžné i finální verzi) pracovala samá esa.

Čeští úředníci se pochlubili tituly svých expertů, auditoři je trumfovali

Možná si kladete otázku, co nové skutečnosti – obnovení trestního stíhání a nekompromisní závěry auditu Evropské komise – udělají s preferencemi hnutí ANO mezi voliči. Eliška Černá a Jan Wirnitzer se ptali několika zkušených sociologů… a odpověď? Vůbec nic. Jak je to možné? Podle čeho se voliči rozhodují? Co (ne)hýbe s voliči hnutí ANO?

Duše voličů ANO očima sociologů: kauzy v peněžence nepocítí a nevidí alternativu

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Posuňme se na šachovnici české politiky k další figurce. K figurce krále. Hostem Filipa Titlbacha ve studiu byl investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta, který nedávno vydal knihu Rudý Zeman. Povídali si o motivacích prezidenta, o jeho 11. září i o tom, jak moc a jestli vůbec se v posledních letech změnil. A můžete si vybrat, kterému smyslu dáte přednost. Rozhovor si totiž můžete pustit do uší jako podcast, nebo si ho přečíst.

Kmenta: Porážka v prvním boji o Hrad byla Zemanovo 11. září

Názor, že by TOP 09 měla zaniknout, není jen nečekaně upřímný výrok šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka. Bára Janáková analyzovala výroky představitelů obou stran, vyplývá z nich, že animozita je vzájemná a dlouhodobá.

Říkají o nás, že jsme plnotuční bolševici a neomarxisté, stěžují si piráti na TOP 09. Podle Kalouska pomáhají Babišovi s Prchalem

Zahraničí

Otočme list a posuňme se na jihovýchod. Na okupovanou část Ukrajiny. Petra Procházková popisuje, jak jedno české obchodní sdružení čile spolupracuje s okupační správou Krymu. Bez ohledu na sankce i na oficiální postoj Česka roztleskává například byznys s jablky nebo s kosmetikou na trase Krym–Sýrie nebo Krym–Čína.

České obchodní sdružení spolupracuje s okupační správnou Krymu. Ve vedení je exposlankyně ČSSD.

Obvinění ve vysokých sférách politiky padají i na Slovensku. Včera byl (v kauze šíření rasové nenávisti) obviněn expremiér Robert Fico, dnes dopadla obvinění – v souvislosti s jeho firmou KTAG – na bývalého prezidenta Andreje Kisku. Ten mluví o „špinavé politické kampani“, která je podle něj „důkazem politického vydírání a mafie, která ovládá Slovensko“.

Po Ficovi obviněn i Kiska. Slovenský exprezident za tím vidí expremiérovu pomstu

Trumpův právník Giuliani pomáhá konzervativnímu kanálu One America News točit pořad, který má nabídnout „alternativu k CNN“.

Giuliani na Ukrajině pomáhá točit film o Trumpovi. Zelenskyj se s ním nechce sejít

Sport

„Od posledního titulu v roce 2012 už v Pardubicích vyrobili desítky tun semtexu, upekli statisíce perníků a hokejový klub se přesunul z čela do suterénu extraligové tabulky.“ O osudu pardubického klubu Dynamo a o jeho pádu z výsluní na zadek píše David Janeczek.

Dynamo je jako nabourané a pozvracené auto, politici nemohou řídit hokejový klub

Kultura

Agnieszka Hollandová v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

 

Film Agnieszky Hollandové Šarlatán o léčiteli Janu Mikoláškovi bude mít premiéru zkraje roku, rozhovor se známou evropskou režisérkou si můžete přečíst už dnes.

Evropský film málo provokuje, říká Agnieszka Hollandová

Mrtvé milenky dech, vyhaslé hvězdy jas a temné luny svit… Na stránkách kultury si můžete přečíst rozhovor se zpívajícím kytaristou kapely Cult of Luna, která v sobotu zahraje v pražském paláci Akropolis.

Pod svitem temné luny: Cult of Luna hraje v Praze, vyzpovídali jsme frontmana

Kontext

A okraje máš kde? Nazval svou knihu slovenský novinář a učitel Juraj Čokyna. Jde o nelichotivou zprávu o slovenském školství, které je však se svými přednostmi i neduhy tolik podobné tomu českému, jak poznamenává redaktorka Jana Ustohalová, která s autorem tentokrát mluvila hlavně o vzdělávání dětí z vyloučených romských osad.

Napsal knihu o tom, proč propadají chudé děti. „Systém s nimi nepočítá,“ říká

Studio N

Ve studiu N byl dnes Tukan. Jedna z nejvýraznějších tváří české slam poetry Robert Netuka, jehož největším publikem bylo čtvrt milionu lidí na demonstraci na Letné.

Studio N: Koblihy do huby, kritický myšlení spěje do záhuby, básnil Tukan na Letné

O čem psali jinde?

Dům po výbuchu plynu v Prešově. Foto: slovenské Prezidium Hasičského a záchranného sboru

V Prešově po výbuchu hoří panelový dům. O tragédii, v níž přibývají oběti, referuje online slovenský Denník N. Martina Sáblíková dorychlobruslila v Kazachstánu pro stříbro. Muž, který střílel na americké vojenské základně, je mrtev. Německá SPD zvolila nové vedení. O zrušení povinné maturity z matematiky se rozhodne až příští rok. Řecko vyhostilo libyjského velvyslance. Na předsedu KDU-ČSL bude kandidovat i předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Za celou redakci Deníku N se loučí Lenka Vrtišková Nejezchlebová. Přejeme vám klidný víkend…

… a budeme rádi, když si najdete chvilku na čtení Enka.

 

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější