Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zánik TOP 09 by dával smysl, souhlasí Piráti. Kalousek: Jen tím pomáhají Babišovi s Prchalem

Jakub Michálek. Foto: ČTK
Jakub Michálek. Foto: ČTK

Názor, že by TOP 09 měla zaniknout, není jen nečekaně upřímný výrok šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka, který i podle spolustraníků trpí nedostatkem empatie. Z výroků představitelů obou stran jednoznačně vyplývá, že jejich spory a vzájemná animozita jsou dlouhodobé.

Členové Pirátů dělají vtipy, ale jen pokud je diktafon vypnutý: „A kdo si nemyslí, že by TOP 09 neměla zaniknout? To Michálek vůbec nemusel říkat, ono se to stane stejně jistě, jako že zítra vyjde slunce.“

S předsedou pirátského poslaneckého klubu nicméně oficiálně souhlasí pouze předseda strany Ivan Bartoš. „Je to popis stávající situace. Průzkumy vycházejí, že strany (TOP 09, KDU-ČSL a STAN, pozn. red.) mají kolem pěti procent. Pamatuji si výrok pana Schwarzenberga před volbami do Poslanecké sněmovny, kde přímo vyzýval lidi, aby nevolili strany kolem pěti procent, což tehdy bylo mířené na Piráty,“ okomentoval Michálkův výrok. Ten v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že opozice je příliš roztříštěná, a proto nemůže porazit premiéra Andreje Babiše. TOP 09 by proto měla zaniknout.

Bartoš nezastírá, že mezi oběma stranami nepanuje harmonie. „Máme korektní vztahy, ale neprospívá jim, když musím číst řeči o neomarxistech na profilu pana knížete a každý týden něco od pana Pospíšila vůči Pirátům,“ uvedl Bartoš.

Jeho pravá ruka a první místopředsedkyně strany Olga Richterová uznává, že Michálek mohl svou myšlenku formulovat šťastněji, ale že na ní něco je: „Jak je nastavená volební klauzule, je třeba, aby to strany na hranici v zájmu demokracie nějak řešily.“ Richterová zároveň poukázala na výroky předsedy poslaneckého klubu Miroslava Kalouska. „Připadá mi velmi důležité připomínat, že v minulosti o nás velmi ošklivě opakovaně říkal, že jsme noví komunisté,“ řekla Richterová. Podle ní je to nefér.

Kalousek o Pirátech na Twitteru psal jako o „bolševicích light“ nebo o „bolševicích plnotučných“. Opakovaně je také označoval za komunisty, kteří chtějí lidi šmírovat, omezovat a zabavovat jejich věci.

Sám Michálek pak přidal výčet urážek, které podle něj Kalousek pronesl na jeho adresu. „Jsem tolerantní člověk. Pan Kalousek o mně v minulosti řekl, že jsem k…t, tupec, neomarxista a několik dalších výrazů,“ shrnul Michálek.

Tvrdí, že pak Kalouska slušně oslovil, aby si to celé vyjasnili, ale odešel s nepořízenou. „On nejdříve zavtipkoval, že už píše rezignační dopis. Následně mi řekl, že ho nemám kádrovat a ať jdu do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější