Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Duše voličů ANO očima sociologů: kauzy v peněžence nepocítí a nevidí alternativu

Aktuální kauzy premiéra Andreje Babiše podle sociologů volebními preferencemi ANO neotřesou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Aktuální kauzy premiéra Andreje Babiše podle sociologů volebními preferencemi ANO neotřesou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zhruba za měsíc se začne napjatě čekat na průzkumy veřejného mínění, které zodpoví otázku, jak se změní síla hnutí ANO po obnovení stíhání Andreje Babiše a zveřejnění auditní zprávy o jeho střetu zájmů. Podle odborníků oslovených Deníkem N si ovšem odpověď můžeme s vysokou pravděpodobností říci už nyní.

„Ne že to s preferencemi hnutí ANO nemusí hnout. Ono to s nimi nehne. Na víc než 99 procent jde říci, že se to nezmění,“ soudí dlouholetý analytik Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Jan Červenka.

Jeho slova potvrzuje i šéf STEM Martin Buchtík. A odkazuje na loňský případ kolem Andreje Babiše mladšího. „Tehdy se spekulovalo, že kauza bude mít za následek pokles volebních preferencí hnutí ANO. Nakonec se stal přesný opak a přívrženci hnutí se krátkodobě zmobilizovali, aby deklarovali své voličské preference směrem k ANO,“ vysvětluje.

Řečeno v číslech: poté co premiérův syn vypověděl, že jeho otec chtěl, aby zmizel, a následně jím byl označen za duševně nemocného, podpora hnutí ANO podle CVVM vzrostla z 29,5 % na 33,5 %.

Dění kolem auditu a Čapího hnízda v tuto chvíli není uzavřené. Buchtík si myslí, že hraje roli i to, že jsou obě kauzy poměrně nepřehledné, táhnou se, není jasné, kde je pravda, kdo jsou aktéři. „Z hlediska veřejnosti se neděje nic zásadního, podle ní je to jen bouře ve sklenici vody,“ je přesvědčený Buchtík.

Deník N se proto obrátil na sociology s prostým dotazem: Podle čeho se voliči ANO rozhodují, zda hnutí premiéra Andreje Babiše zachovají přízeň?

Buchtík i Červenka se shodují v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější