Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovo stíhání? Audit? Nezajímá nás to, neumím anglicky, je to kampaň, odpovídají lídři ANO

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Média v posledních dnech plní především kauzy kolem premiéra Andreje Babiše. Deník N se tedy zeptal krajských předsedů a dalších osobností hnutí ANO, jestli nemají obavy, že by to hnutí mohlo poškodit. Převážná část z nich se negativních dopadů neobává. Stejně jako oslovení sociologové tvrdí, že na preference hnutí audit Evropské komise ani rozhodnutí nejvyššího žalobce obnovit stíhání Andreje Babiše nebudou mít žádný dopad.

„Já se k tomu nebudu vůbec vyjadřovat,“ „Nebudu to komentovat, počkám jak to dopadne,“ odpovídali poslanci Pavel Pustějovský a Jan Richter, lídři krajských organizací ANO v Ústeckém a Zlínském kraji, na dotaz, co si myslí o kauzách předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. Deník N je zastihl ve Sněmovně, ale místo odpovědí se dočkal pouze zrychlení kroku, odmítnutí a kvapného odchodu.

ANO sice dlouhodobě zcela dominuje průzkumům preferencí, nicméně stránky novin i internetové deníky plní články o obvinění premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo i o auditu Evropské komise týkajícího se jeho střetu zájmů. Ten má Deník N k dispozici; jeho autoři v něm konstatovali, že předseda vlády je ve střetu zájmů a jeho firmy proto čerpaly evropské prostředky neoprávněně.

I proto se redakce obrátila na všechny krajské předsedy s dotazem, jak aféry kolem svého předsedy vnímají a jestli se nebojí, že hnutí poškodí.

Někteří nervozitu z poškození značky ANO přiznávají jen mimo záznam. Zato jiným to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější