Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha ustoupila a audit neukázala. Utajování mělo Česko chránit, ale nakonec mu uškodilo, říká právník

Primátor Zdeněk Hřib. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Primátor Zdeněk Hřib. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Praha pod vedením pirátského primátora Zdeňka Hřiba chtěla zveřejnit audit o střetu zájmů Andreje Babiše, nakonec ale ustoupila. Argumentuje tím, že dokument je důvěrný a o jeho uveřejnění by měla rozhodnout Evropská komise. Odborník na evropské právo vysvětluje, že podobné materiály jsou označovány jako důvěrné kvůli ochraně dobrého jména členských států, což se podle něj v tomto případě Česku paradoxně vymstilo.

Vedení hlavního města v čele s primátorem Hřibem svolalo na dnešní ráno tiskovou konferenci. Tiskové centrum magistrátu zaplnili novináři v očekávání, že metropole zveřejní audit o střetu zájmů Andreje Babiše. Navzdory všem náznakům k tomu ale nedošlo.

„Je nutné postupovat podle platných předpisů, a tím pádem nejdřív musí proběhnout dotaz do Evropské komise,“ vysvětlil novinářům primátor Hřib. Odvolával se přitom na analýzu od právnické společnosti Frank Bold, která městu doporučila, ať audit nezveřejňuje a rozhodnutí nechá přímo na Evropské komisi.

„V daném případě nelze bez detailního prozkoumání auditní zprávy a auditních postupů zhodnotit, zda by mohl veřejný zájem převážit nad omezením přístupnosti auditních dokumentů v případě, že auditní řízení stále trvá,“ stojí právním stanovisku.

Sami právníci přitom ve své argumentaci připouštějí, že zpráva není utajovaná a Praha by ji zveřejnit mohla. „Auditní zprávu nelze zřejmě považovat za zprávu označenou jako utajovaná informace,“ stojí v analýze.

Právníci také rozporují možnost, že by se na dokument vztahovala povinnost mlčenlivosti. „Proto se spíše přikláníme k závěru, že zákon o informacích případnému zpřístupnění dokumentů veřejnosti nebrání,“ dodávají.

Důvěrnost má chránit členské státy

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) o zprávě dlouho tvrdila, že ji zveřejnit nelze s tím, že je označená jako důvěrná. „Považuji za velmi důležité říci, že ke zprávě přišel takzvaný průvodní dopis a zpráva jako taková je i se souvisejícími dokumenty opatřena nápisem ‚confidential‘, tedy důvěrné,“ zahájila Dostálová svou úterní tiskovou konferenci.

„Není to nic, co bychom si vymysleli, tento nápis podtrhla sama Evropská komise a ústy svého mluvčího potvrdila, že dokument je v režimu důvěrné,“ pokračovala. Totéž zopakovala i dnes. „Jsem přesvědčená, že kdybychom ji zveřejnili, narušili bychom důvěryhodnost našeho státu tím, že nejsme schopní respektovat základní pravidlo,“ vysvětlila Dostálová.

Podle Michala Tomáška, vedoucího katedry evropského práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, chce Evropská komise označením „confidential“ především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější