Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Den B jako… Babiš

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Středeční zprávy z Deníku N i odjinud destiluje Ivan Adamovič.

O čem jsme psali

Premiér Andrej Babiš má vskutku perný týden. Evropská komise požaduje v závěrečné zprávě k auditu o střetu zájmů Andreje Babiše, aby Česká republika vrátila stamiliony korun z unijních dotací, které byly přiděleny holdingu Agrofert. Audit je definitivní, ale ve střetu zájmů nejsem, prohlásil dnes český premiér k doručené zprávě a dodal, že pojede na Evropskou radu jednat o dalších penězích pro Česko.

Dnes jsme měli možnost seznámit se s celým finálním auditem. Euroúředníci se v něm museli vypořádat se 435 připomínkami, se kterými jim původní text vrátila česká strana. Některé uznávají, na základním střetu zájmů Andreje Babiše však trvají.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odvolal, co bylo odvoláno, a obnovil trestní stíhání Andreje Babiše a jeho bývalé kolegyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo. Naopak definitivně zastavil stíhání dalších členů Babišovy rodiny. Babiš to na sociálních sítích okomentoval, že trend zužování z jedenácti obviněných na dva je slibný a jistě dojde až k nule. O nedostatku důkazů proti Babišovi je přesvědčen i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

O co v této kauze jde a co bude následovat, shrnuje Jan Tvrdoň.

Že se státní zástupce Zeman chová v celé kauze normálně, tak (pozitivně) šokovalo Jana Moláčka, že o tom napsal komentář.

Představitelé NATO se na sjezdu shodli na pěti největších bezpečnostních hrozbách pro dnešní svět. Organizaci nakonec překvapivě pochválil i Donald Trump.

V této emocemi nabité atmosféře vřele doporučujeme rozhovor s psycholožkou Annou Durnovou. Ta upozorňuje na to, že seriózní politici doplácejí oproti populistům na to, že nedokážou zprostředkovat svým voličům emoce.

Ve Spojených státech se chystá ke schválení zákon, který tvrdí, že Čína systematicky utiskuje etnické Ujgury, což by mohlo vést k dalším americkým sankcím vůči asijské velmoci.

Snad každý, kdo v Česku používá sociální sítě, zná zkratku TMBK. S autorem satirických, často politicky laděných koláží Tomášem Břínkem jsme pořídili prochechtaný rozhovor.

Česko má v nadcházející dekádě masivně investovat do výstavby a oprav silniční a železniční sítě. Zda to však vede k ekonomické návratnosti, o tom nemají jasno ani odborníci.

Stroj času

Nahlédnutí na zítřejší vydání Deníku N již dnes.

Z obsahu:

  • Čapák, Čapák a zase Čapák… a taky jeden audit
  • Rozhovor se starostou Řeporyjí Pavlem Novotným o jeho vystoupení v Ruské televizi
  • Kdo to vlastně byli ti vlasovci?
  • Vyšla kniha o prvních textilních továrnách u nás, vzbudí ve vás industriální žal?
  • O čem rokovalo NATO

 

O čem psali jinde

Prezident Miloš Zeman se s Andrejem Babišem shodli, že v případě obnoveného trestního stíhání premiéra nebude použita prezidentská abolice, sděluje iDnes.cz.

Senát schválil, že 21. srpen bude oficiálně Dnem památky obětí invaze v roce 1968, píší Novinky.cz.

Komerční sdělení: Vodafone získal titul BpS TOP Odpovědná velká firma – Leader a zároveň 1. místo v projektové kategorii BpS TOP Odpovědná firma pro ženy. Soutěž vyzdvihuje nejzajímavější aktivity a trendy na poli trvale udržitelného a odpovědného podnikání.

Právník, který zpovídá svědky při právě probíhajícím impeachmentu Donalda Trumpa, je bývalý americký velvyslanec v České republice a velký Trumpův kritik Norman Eisen, informuje NBC News. Eisenovi právě vychází česky kniha Poslední palác líčící dějiny Československa na příkladu pražské Petschkovy rezidence, kde nyní sídlí američtí diplomaté.

Čtvrteční plánovaná generální stávka ve Francii by mohla ochromit zemi, píše Aktuálně.cz.

Ve čtvrtek začíná v Olomouci čtyřdenní festival filmového a výtvarného umění PAF. V rámci festivalu zde budou v pátek předány letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější