Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidovci marně hledají českého Kurze, ve hře je i výměna celého předsednictva

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný (vpravo) a jeho předchůdce Pavel Bělobrádek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda KDU-ČSL Marek Výborný (vpravo) a jeho předchůdce Pavel Bělobrádek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Po devíti měsících od volby nového vedení je KDU-ČSL znovu na rozcestí. V lednu si strana poté, co předseda Marek Výborný rezignoval na funkci z rodinných důvodů, zvolí jeho nástupce. Někteří lidovci upozorňují, že strana nemá příliš výrazné osobnosti. A ohlášenou kandidaturu europoslance Tomáše Zdechovského berou spíše jako jeho snahu zviditelnit se.

„Nejraději bychom byli, kdyby se tady objevil nějaký Sebastian Kurz, který by řekl: ‚Tak já to teda budu dělat,‘“ říká Jan Kasal, bývalý šéf KDU-ČSL a dnes místopředseda programové rady strany. Přiznává, že podobného politika, jako je právě předseda Rakouské lidové strany a někdejší kancléř Kurz, který se v roce 2017 stal nejmladším evropským premiérem, lidovci nemají.

Na post předsedy vlády lidovci sice pomýšlet nemohou, českého Kurze by však podle Kasala mohli poskládat z vlastních lidí. „Ti, kteří přichází do úvahy (na post předsedy), z něj mají každý něco. Když budou ochotni pracovat a dát na stůl to nejlepší, co v nich je, tak toho Kurze společně dáme,“ doufá Kasal „Nejde si ale namlouvat, že situace je dobrá,“ dodává.

Současný předseda Marek Výborný i jeho předchůdce Pavel Bělobrádek přišli do vedení strany z regionů. Výborného do roku 2017, kdy se stal poslancem, prakticky nikdo neznal. Teď je ale situace jiná. Podle senátora Petra Šilara se totiž ti, kteří pro něj přichází v úvahu na post šéfa strany, pohybují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější