Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stamiliony nejsou pro stát velké peníze, hájí Babiše komunista. ČSSD chce zůstat „popelářem“ české politiky

Šéf ČSSD Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Šéf ČSSD Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslanecký klub hnutí ANO je stále jednotný. Jeho předseda Jaroslav Faltýnek označil kauzy kolem premiéra Andreje Babiše za nesmysly a podobně reagují i ostatní poslanci. Obnovené stíhání předsedy vlády a nepříznivý evropský audit nevyvedl z míry ani komunisty. Nervózní je pouze ČSSD, která ale své setrvání v kabinetu obhajuje znovunalezeným argumentem: Když nebudeme vládnout my, tak SPD.

Ještě v úterý někteří poslanci ČSSD na dotaz, co říkají na rozhodnutí Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, odpovídali, že větší starosti jim dělá plánovaná tisková konference nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Jejich obavy se dnes ve 13 hodin naplnily, když Zeman oznámil, že u předsedy vlády Babiše ruší usnesení o zastavení trestního stíhání. Premiér je tak znovu obviněn, což sociálním demokratům přidělalo starosti.

„Je to velký malér, ale musíme se poradit, co s tím. Je to vážná situace, která to zase vrací zpátky. Podle mého názoru si musí můj šéf Jan Hamáček sednout s Babišem. Poradit se, co s tím a jaké závěry z toho vyplynou, abychom znovu nedělali ukvapené kroky a rychlé pohyby. A hlavně abychom veřejnosti říkali jednotná stanoviska,“ sdělil Deníku N poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). Odchod z vlády podle něj není na stole, ale jasné stanovisko musí dát právě Hamáček.

Ten záhy napsal, že pro stranu se nic nemění. „ČSSD nemá žádný nový důvod k tomu, aby měnila své rozhodnutí o účasti ve vládě. Kauzy pana premiéra komplikují vládě práci a poškozují její úsilí o prosazování programu, který pomáhá lidem. Hnutí ANO zvítězilo ve volbách. Má plné právo i plnou zodpovědnost za to, koho nominuje na premiéra,“ odepsal Hamáček.

Babiš to ale vidí jinak. Na tiskové konferenci prohlásil, že jeho problémy vládu nezatěžují a je pouze potřeba více pracovat. Dodal, že sám ani neviděl důvod, aby svou situaci vysvětloval médiím. K vystoupení před novináři ho prý přesvědčil „Vláďa“, tedy jeho mluvčí Vladimír Vořechovský. Na Facebooku pak napsal, že je šťastný a cítí obrovskou radost a úlevu, že je jeho rodina z celé věci venku, tedy že už není stíhaná.

Prezidentovi Miloši Zemanovi také po telefonu řekl, aby mu abolici nenavrhoval, a hlava státu s tím dle jeho slov souhlasila.

Popeláři české politiky

Hamáček následně na dotaz Deníku N, co budou sociální demokraté dělat, když ANO nechce premiérovu situaci řešit, odpověděl:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější