Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stíhání, imunita, abolice i politické dopady. Otázky a odpovědi k Babišovi a Čapímu hnízdu

Autor obrázku: Jaz
Autor obrázku: Jaz

Andrej Babiš je opět trestně stíhaným politikem. To je hlavní závěr tiskové konference nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Co jeho rozhodnutí znamená, co se bude v celé věci dále dít a jaké budou reálné politické dopady?

Vyšetřování Babiše v kauze Čapí hnízdo opět ožívá. Nejvyšší státní zástupce Zeman totiž dnes zrušil zastavení trestního stíhání premiéra. „Vůči dvěma obviněným, inženýru Babišovi a inženýrce Mayerové, bylo usnesení o zastavení trestního stíhání zrušeno,“ sdělil nejvyšší státní zástupce.

Případ se vrací do fáze vyšetřování, policie a státní zastupitelství mají doplnit nové důkazy. Na rozdíl od Babiše jsou nově zcela očištěni jeho příbuzní, kteří v kauze figurovali.

Zeman oznámil, že v usnesení státního zástupce Jaroslava Šarocha o zastavení stíhání zjistil skutkové i právní nedostatky. Například v hodnocení důkazů nebo jejich nedostatku. Šarochovi také vytkl, jak posuzoval evropskou legislativu a judikaturu Soudního dvora Evropské unie.

„Kriticky je nutné hodnotit i špatné fungování regionální rady, která udělovala fondy,“ doplnil Zeman. Explicitně řekl, že jeho rozhodnutí nijak nemluví o vině a měla by se přísně ctít presumpce neviny.

Babiš k dnešnímu rozhodnutí uvedl, že cítí velkou radost a úlevu kvůli tomu, že definitivně skončilo stíhání jeho rodiny.

„Dobrá zpráva je, že to má sestupnou tendenci. Původně mělo spáchat trestný čin jedenáct osob, pak jen sedm a teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí jenom dvoučlenná skupina. Takže trend je pozitivní a doufám, že směřujeme k nule a dobře to dopadne. Protože jsem přesvědčený, že jsem nic protizákonného nespáchal,“ řekl Babiš.

Co bude následovat?

Věc se vrací k Šarochovi. Ten bude nyní muset postupovat podle Zemanova právního názoru – tedy hledat nové důkazy o zapojení Babiše a Jany Mayerové (bývalé členky představenstva Agrofertu) v případu.

Zeman vytkl Šarochovi právní nedostatky. „Nesprávné hodnocení důkazů, otázka hodnocení propojenosti podniků, neúplné hodnocení evropské legislativy a navazující judikatury a otázka hodnocení subjektivní stránky, to znamená zavinění u některých obviněných,“ vypočítal nejvyšší státní zástupce.

Šarocha nijak nazavázal časově, nedal mu žádný termín, do kdy by měl s celou věcí pohnout. „Lhůta nebyla stanovena. Bude to záviset na rychlosti a schopnosti policejního orgánu opatřit důkazy, které jsou potřeba opatřit,“ řekl Zeman s tím, že by se celá záležitost nemusela příliš táhnout, protože Šaroch ji podrobně zná.

Během tiskové konference také vyvstala otázka, zda bude muset policie opět žádat Sněmovnu o vydání Babiše k trestnímu stíhání. Premiér je totiž i poslancem. Podle advokáta Jaroslava Ortmana však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější