Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přeskládat vládu jde, stačí přetlačit PR moloch, říká šéf Pirátů Bartoš. Pozice ČSSD je podle něj „nejvíc divná“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ačkoliv budou dnes poslanci Pirátské strany hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, předseda strany Ivan Bartoš neočekává, že by mohli uspět. Bartoš v rozhovoru pro Deník N zhodnotil také situaci po krajských volbách. Piráti zasednou například do koalice v Brně s ODS, kterou on i analýza strany označují za problematickou. „Skandály půjdou za tím, kdo je způsobí,“ říká.

Jaký očekáváte výsledek hlasování o nedůvěře vlády?

Sociální demokracie se na středečním jednání rozhodla nehlasovat o vládě, jejímiž jsou sami členy, což je nejvíc divná pozice. Vzhledem k tomu si myslím, že pokud se nenajde nějaký počet lidí v klubech ANO nebo KSČM, bude skóre při odchodu sociálních demokratů 92:93. Podle mých odhadů tak nedůvěra vládě vyslovena nebude. Na to je potřeba 101 hlasů.

Vy jste rozhodnutí ČSSD označil za divnou pozici, předseda ČSSD Jan Hamáček ale uvedl, že jinou možnost nemají. Říkají to i ostatní poslanci sociální demokracie. Co tedy mohli udělat?

S panem Hamáčkem jsem se sešel na ministerstvu vnitra, kde jsme to řešili. On mi říkal, že čeká na rozhodnutí vedení sociální demokracie. Díval jsem se do historie a podobná situace ještě nenastala, že by během hlasování o důvěře odešla vládní strana ze sálu. Nicméně z mého pohledu se nabízí stejně netradiční, ale stále možná varianta. Tedy kdyby ministři sociální demokracie hlasovali pro nedůvěru vládě a zároveň by na postech zůstali.

Že by vyslovili nedůvěru svým ministrům?

Je to varianta stejně netradiční jako odcházet při hlasování o vlastní vládě. Oni by rezignaci nepodali a jako poslanci by hlasovali pro nedůvěru vládě sociální demokracie, tudíž by vládě byla vyslovená nedůvěra.

Jaká je tedy cesta ze současné vládní krize?

Sociální demokracie musí hlasovat pro nedůvěru vládě. Piráti tu krizi nezpůsobili.

To je sice pravda, ale oni oznámili, že to neudělají. Kdo ji tedy může vyřešit?

Cestu má premiér. On může odstoupit. To odšpuntuje ODS, STAN i KDU-ČSL. Vlastně kromě TOP 09, která po volbách řekla, že s hnutím ANO nic mít nebude, jsou tu skoro všichni partneři ke spolupráci. My jsme řekli, že máme několik podmínek a většina z nich se týkala toho, že máme trestně stíhaného premiéra.

Ale on několikrát řekl, že nikdy neodstoupí. Na TV Barrandov pak sice svá slova mírnil s tím, že chce dokončit svoji práci, ale z čela vlády se sám odejít nechystá.

Ale proč se na to ptáte mě? To je problém Andreje Babiše. Máme 22 hlasů. Dvakrát jsme nehlasovali pro důvěru vládě, potřetí jim vyslovíme nedůvěru. A není to jenom premiér, co nám na té vládě vadí. Vláda po roce nesplnila věci z vlastního programového prohlášení. Není protikorupční, není registr smluv, ořezali nominační zákon, nezvýšili platy učitelům od září. Je tam pan (ministr zemědělství Miroslav) Toman, který je ve střetu zájmů.

Foto: Ludvík Hradilek

Vy byste ale teď mohli přesvědčovat jednotlivé poslance. Vím, že před pár dny jste tuto cestu odmítli, ale proč nepoužijete všechny prostředky?

Se všemi jednáme úplně transparentně. Rozhodně jako předseda strany nebudu obíhat nějaké poslance z hnutí ANO. Ty problémy se mají vyjasnit i na poli Sněmovny a rozhodně to nemá být zákulisně, jen ať to lidé vidí. Když získávala důvěru vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM, tak jsme do jedné hodiny diskutovali. Vyzývali jsme k veřejnému vystoupení poslance z řad sociální demokracie. Oni tam vystupovali a museli svoji pozici zdůvodňovat.

Člověk se nemá bát stát si za svým názorem a sociální demokracie se toho evidentně bojí. Premiér Babiš velmi umně manipuluje, že je to jejich vina, ale to, v jaké jsme teď situaci, a to i ekonomicky, je vina Andreje Babiše. Mám data za poslední měsíce, jak jsme na tom bídně ekonomicky i v porovnání s V4. Pan Babiš nemluví pravdu.

Máte nějaké poslance z řad hnutí ANO nebo KSČM, kteří by za vámi sami přišli, že je vaše názory přesvědčily, a hlasovali by s vámi?

Ne.

Sociální demokracie přišla s vlastním řešením. Podle nich není možné nic změnit, když jsou „karty takto rozdané“, proto nabízí hlasy všech svých poslanců pro případné hlasování o rozpuštění Sněmovny. Je to pro vás možnost?

Pan Hamáček tam tuto vějičku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější