Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Brusel si prostě nedá říct, Novotný prý potěšil Kreml a chytrá horákyně na Hrad!

Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal
Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal

Svět žil dnešní den opět dvěma zásadními kauzami: statečným bojem premiéra jedné malé země uprostřed Evropy proti nenasytné bruselské hydře a eskalujícím napětím mezi Řeporyjemi a Moskvou. A opět se nabízí už poněkud nadužívané rčení (ale co už, když výstižnější nemáme?) – bylo by to k popukání, kdyby to vlastně nebylo ve svém důsledku obojí smutné.

Z dnešních zpráv, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal.

Fakt jako ne. Redakce získala část zprávy Evropské komise k auditu o střetu zájmů Andreje Babiše, která měla jak podle Bruselu, tak podle české vlády zůstat ještě nějaký čas veřejnosti utajena. Vyplývá z ní, že Česká republika bude muset vrátit stamiliony korun z unijních dotací, které byly přiděleny holdingu Agrofert.

Česká „Agrofert“ republika. Nicméně Česká republika – jak Agrofert a své zájmy opakovaně označuje Andrej Babiš – si to prý nenechá líbit. Část ministrů místo toho, aby se věnovala agendě ve svém resortu, vymýšlí, jak to zařídit, aby si premiérova firma mohla dotace nechat. Tak si říkám, jestli by nebylo efektivnější rovnou zřídit Ministerstvo pro zastupování Andreje Babiše v jeho sporech s Bruselem, a ostatní úředníci by se třeba mohli věnovat tomu, za co je platíme. Ale vážně, Babiš nás vtáhl do sporu s Evropskou unií, jenž by mohl mít vážné důsledky pro celou Českou republiku, připomíná ve svém komentáři Jan Moláček.

A ještě nás chtějí odzbrojit. On si na nás Brusel vůbec nějak zasedl. Unijní soud (sídlí v Lucemburku, ale výraz Brusel už sám o sobě řadě lidí indikuje, že jde o nějaké příkoří) definitivně zamítl českou stížnost proti směrnici, která zpřísňuje pravidla pro nabývání a držení palných zbraní. Ono se toho pro Čechy tímto rozhodnutím sice skoro nic nemění (protože směrnice umožňuje na národních úrovních zavést řadu výjimek), ale každá prohra holt našince zabolí.

A teď opět k Novotnému: „Kult Velké vlastenecké války a našeho vítězství se u nás v poslední době přesouvá z oblasti historie do oblasti náboženství,“ řekl Petře Procházkové politolog Andrej Nikulin, člověk, který se jako jediný v talk show tamní státní televize pokusil vysvětlit, proč ostatní národy nejsou zrovna nadšeny ze sovětsko-ruského vnímání dějin. Zároveň ale upozorňuje, že Pavel Novotný při svém vystoupení udělal přesně to, co od něj kremelští propagandisté očekávali. „Využili ho a pak vypnuli, posloužil jim jako odstrašující případ dekadentního Západu,“ vysvětluje Nikulin.

Jaká televize? Řeporyjský starosta Pavel Novotný ovšem prý vůbec netušil, že jeho poznámky přenášejí do televizní arény. O tom, jak se na své vystoupení před miliony ruských diváků dívá, si s ním povídal Filip Titlbach a vy si jejich rozhovor můžete poslechnout v podcastu.

Pohádkový prezident. Češi v nedávném průzkumu veřejného mínění dali najevo, jaký by měl být jejich prezident. S trochou nadsázky se dá říct, že jejich kritéria by splnila snad jen chytrá horákyně, píše v komentáři politolog Petr Just.

Den štědrosti. Pokud vás neláká nákupní šílenství na Black Friday, můžete se zapojit do stále populárnější akce Giving Tuesday. O světovém dni dárcovství si se spoluzakladatelkou této akce, Američankou Ashou Curranovou, povídala Tereza Mynářová.

Komerční sdělení: Sacmir z Bosny a Hercegoviny si prošel krušným dětstvím. V devíti letech přestal chodit do školy, rodina ho nutila pracovat a žebrat. Díky pomoci humanitárních organizace CARE Česká republika studuje. Měníme osudy lidí, jako je on. Pomáhejte s námi!

Co si mimo jiné přečtete v zítřejším tištěném vydání:

– Šifra generála Lorence pomáhá Pentě. Finanční skupina stále využívá služby posledního šéfa StB
– Získali jsme klíčové části zprávy o Babišovu střetu zájmů
– „Kolážista“ TMBK: Ovčáček je chytrej a vtipnej
– Komentář Jana Moláčka: Babiš prohrál. Pokud porážku neuzná, prohraje i Česko

Co dál stojí za povšimnutí:

Prezident Trump je v některých částech světa tak nepopulární a stín, který vrhá, může natolik negativně působit v předvolební kampani, že ani jeden z jeho nejlepších přátel, britský premiér Boris Johnson, se s ním během jeho pobytu v Londýně nechce setkat, konstatovala komentátorka CNN Frida Ghitisová.

Vědci jsou si již téměř jisti, že průměrná teplota zaznamenaná na zeměkouli v končící dekádě (2010–2019) bude nejvyšší od doby, kdy jsou k dispozici první relevantní údaje. Zprávu přinesl server BBC.

Severní Korea varovala Spojené státy, že se jim krátí čas na to, aby zachránily vyjednávání o jaderných zbraních. Je prý jen a pouze na nich, jaký „vánoční dárek“ ze Severu dostanou, informovala agentura AP.

Podle mezinárodního projektu PISA (Programme for International Student Assessment), který zveřejnil nejnovější srovnání dovedností a znalostí dětí celého světa, patří čeští školáci ve všem k průměru (čtení a porozumění textu lehce pod, matika a přírodní vědy mírně nad). Všechny žebříčky ovládli Číňané.

Nakonec jedna pro zasmání: Finský premiér rezignoval kvůli kritice, která se na kabinet snesla v souvislosti se stávkou poštovních zaměstnanců, oznámila agentura Reuters. Prý nechce být překážkou programu vládní koalice.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější