Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš prohrál. Pokud porážku neuzná, prohraje i Česko

Andrej Babiš je i podle konečné zprávy evropských auditorů ve střetu zájmů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš je i podle konečné zprávy evropských auditorů ve střetu zájmů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Ministerstvo pro místní rozvoj odmítlo zveřejnit výsledky auditu Babišova střetu zájmů. Jeho nejdůležitější část ale Deník N získal. Vyplývá z ní, že audit pro Babiše dopadl stejně špatně jako jeho předběžná verze, která do médií unikla v červnu. A bohužel je prakticky jisté, že kvůli Agrofertu utrpí újmu i Česká republika. Finanční, i v rovině politické kultury a důvěryhodnosti na mezinárodní scéně.

O tom, že audit dopadl pro premiéra špatně, málokdo pochyboval už v minulých dnech. Jednak o tom s odvoláním na svoje zdroje informoval týdeník Respekt, jednak o tom svědčila i skutečnost, že ho Babišova politicko-mediální mašinérie zarytě odmítala, byť zčásti, zveřejnit. Pokud by se v textu závěrečné zprávy objevila jediná z premiérova pohledu pozitivní věta, nejspíš by nejpozději v úterý tvořila titulek otvíráku Mladé fronty Dnes nebo Lidovek. Stačí si jen vzpomenout, jak před necelými dvěma lety naložily Lidové noviny se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k Čapímu hnízdu, kterou se jim „podařilo získat“.

Další úvaha vedoucí ke stejnému závěru vycházela z textu předběžné zprávy o auditu, kterou média získala a analyzovala v červnu. Její argumentace v té části, kde se zabývala otázkou, zda je Babiš ve střetu zájmů, byla konzistentní, logická a přesvědčivá. Dávala smysl jako celek. Pokud by ji Babiš chtěl zvrátit, muselo by se mu podařit přesvědčit její autory, aby naprosto od základů změnili svůj pohled na kauzu. Musel by je přimět najednou vidět bílý čtvereček tam, kde v létě viděli černé kolečko. To se zjevně nestalo.

V době vzniku tohoto textu stále ještě nevíme, jaké námitky Česko do Bruselu poslalo, ale víme, jak závěry auditu zpochybňuje Babiš. Lze odhadnout, že podobně se pokoušely názor auditorů zvrátit i jemu podřízené úřady. Pokud ano, byly odsouzené k neúspěchu.

Babiš vsadil do hry Českou republiku

Babišova argumentace byla čím dál neúnosnější s každým faktem, který o šetření vyšel najevo. „Nemám střet zájmů, protože my máme speciální zákon a zatím platí české zákony. My nejsme podřízeni evropskému zákonu, protože máme český zákon, podle kterého jsem postupoval,“ prohlásil například Babiš minulý týden v úterý v TV Nova.

Je to stejně absurdní, jako kdyby se lupič, který v Kutné Hoře vyloupil pobočku banky, hájil tím, že na místním náměstí platí vyhlášky místní radnice, a ne české zákony. A že žádná vyhláška nezakazuje loupit. Unijní právo je nadřazené právu členských zemí. Andrej Babiš i Agrofert jsou samozřejmě podřízení evropské legislativě.

Bizarnější už postup Andreje Babiše být nemůže. Je na čase, aby si to přiznal a racionálně ustoupil z bitvy, kterou nemůže vyhrát. Jediné, čeho může dosáhnout opačným rozhodnutím, jsou vážné důsledky pro celou Českou republiku. A ta – navzdory Babišově rétorice – není součástí jeho holdingu, a není sebemenší důvod, proč by měla obětovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější