Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ovčáček je vtipnej a chytrej, říká „kolážista“ Tomáš Břínek alias TMBK. Vidím, co je přes čáru, ale lajky jsou lajky

Tomáš Břínek alias TMBK. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tomáš Břínek alias TMBK. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ve svých kolážích nakládá na všechny strany, politikům i celebritám. Ale není v tom nic osobního, tvrdí. Jediný politik, kterého opravdu nesnáší, je Tomio Okamura. Od Jiřího Ovčáčka si nechal pokřtít knihu. Tomáš Břínek alias TMBK. Svérázný chlapík, který se víc směje, než mluví, získal Křišťálovou lupu za internetovou One man show roku. Chystá „nejkontroverznější výstavu“ sezony, na kterou už v crowdfundingu vybral přes milion.

„Na škole jsem studoval fotku, šlo mi to, chtěl jsem být fotograf, tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že bych se mohl živit ‚vystřihováním a přilepováním‘ hlavy Miloše Zemana na… na cokoliv,“ říká Tomáš Břínek alias TMBK.

„Nejvitálnější člověk českého internetu“, jak o něm s roztomilým překlepem nedávno napsal týdeník Reflex. „To je výborný! No, přiznávám, že úplně nejvitálněji se dneska po dvou hodinách spánku necejtím,“ glosuje grafik a humorista, jehož koláže rozhodně k tomu nejvirálnějšímu (což měl autor článku nejspíš na mysli) a nejzábavnějšímu na sociálních sítích patří. A chechtá se.

Ostatně prochechtá se celým „pokusem o rozhovor č. 38“, jak označuje na Facebooku své mediální výstupy. A já s ním – jeho smích je totiž nakažlivý, jak s hrůzou zjišťuju z nahrávky na diktafonu. Tomáš odpovídá úsporně. Pauzy vyplňujeme smíchem. Rozhovor s ním je „porod“, ale veselý.

Loni jsem fixloval

„Jsem zabržděnej, asi jak pořád sedím doma a dělám koláže. Co si o světě a tak vůbec myslím, říkám kolážema, nejsem zrovna dobrej typ na rozhovor. Ani na motivační citáty. Nedávno mě pozvali na přednášku na Profesia Days (veletrh práce), ptali se mě, jestli mám nějaké poselství pro ty, co si hledají práci. Tak jsem jim řekl, ať

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější