Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kmenta: Porážka v prvním boji o Hrad byla Zemanovo 11. září. Od té doby se mstí

Novinář Jaroslav Kmenta v rozhovoru pro podcast Studio N. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Novinář Jaroslav Kmenta v rozhovoru pro podcast Studio N. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Novinář Jaroslav Kmenta vydal novou knihu o Miloši Zemanovi. Jmenuje se Rudý Zeman a na 470 stranách popisuje to, jak se současný prezident dostal až tam, kde je nyní, a jaké motivace jej pohánějí. „Je to, jak se říká, že když člověk má rád moc a vliv, jde přes mrtvoly. Nemyslím to tak, že by Miloš Zeman vraždil, ale prostě je mu to úplně jedno,“ říká Kmenta, novinář měsíčníku Reportér.

Proč se Miloš Zeman tak změnil? ptali se vás mladí divadelníci před víc než rokem. Píšete o tom v úvodu své nové knížky a zmiňujete, že jste na to v té chvíli neměl stručnou, jasnou, jednoduchou odpověď. Zajímá mě, jestli už ji máte.

Už ji mám.

Jak zní?

On se vlastně nezměnil, on je ve své podstatě pořád stejný, akorát my jsme to neuměli prohlédnout. V podstatě ho v životě hnala pořád jenom touha uspět a nepřátele zlikvidovat anebo pošpinit anebo se s nimi nějak hnusně vypořádat. To je jeho hnací motor, taková žluč, na kterou jede.

Udělá pro ten úspěch všechno?

Je to, jak se říká, že když člověk má rád moc a vliv, jde přes mrtvoly. Nemyslím to tak, že by Miloš Zeman vraždil, ale prostě je mu to úplně jedno. On zahodí jakékoliv svoje ideje, myšlenky, je to šílený pragmatik, který si nastaví na stole šachovou partii, a i když se zamiluje do královny anebo do střelce, za tři minuty ho prostě odklidí, protože už nevyhovuje té jeho hře.

Z toho, co jsem zatím z vaší knihy četl, mi vychází, že problémem není samotný Miloš Zeman, ale jeho okolí. To, že je obklopený bývalými bolševiky, ale i skupinou problematických lidí ze současnosti. 

Ano, je to tak. Když jsem tenhle projekt připravoval, uvědomil jsem si, že psát jenom o Miloši Zemanovi by bylo hrozně nudné, protože bychom ho vykreslovali v obrysech, v jakých ho známe. Mluví, chodí na konference, na sjezdy stran…

Jaroslav Kmenta

Posledních pět let pracuje jako investigativní novinář v magazínu Reportér. Věnuje se především propojení české politiky s podnikatelským a mafiánským prostředím. Do roku 2013 psal pro MF Dnes. Z redakce odešel kvůli tomu, že vydavatelství Mafra koupil Andrej Babiš. Napsal několik knih, například o Františku Mrázkovi, Radovanu Krejčířovi nebo Andreji Babišovi. Jeho posledním počinem je kniha Rudý Zeman o současném prezidentovi.

Kouří.

Pije.

Nadává.

A dělá bonmoty a vyjde vám z toho, že se na něj můžete dívat jako na hodného pána, který si umí udělat srandu a někdy je brutálně ostrý, někdy je hnusně sprostý…

Je to hodný pán?

Já se samozřejmě při vyhodnocení faktů spíš přikláním k tomu, a i jako občan ho tak beru, že to není hodný pán, ale celá řada lidí, minimálně jeho voličstvo, necelé tři miliony lidí, ho za něj považují.

To je možná otázka, jestli ho považují za hodného pána. Jestli jim právě neimponuje to, že úplně hodný třeba na svoje oponenty není.

Ne, on není hodný. Akorát když máte lidi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější