Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dopřejte dětem dětství, které si zaslouží

Pro většinu z nás představuje dětství tu nejkrásnější životní etapu. Milující rodinu, spoustu her s kamarády, školní docházku, ale i řadu dobrodružství. Pro Sacmira Seferovice z bosenského města Bijelina bylo něco takové pouze nedosažitelným snem. Jeho dětská léta by se dala bezpochyby označit jako horor. Teprve díky pomoci neziskových organizací se mu podařilo dosáhnout toho, co většina z nás považuje za samozřejmost.

Malý Sacmir musel po sebevraždě otce od devíti let pracovat. V době, kdy si jeho vrstevníci užívali bezstarostného dětství, pracoval spolu s bratrem na poli, sbíral železo nebo pomáhal na stavbě. „Rodina mě nutila pracovat. Když nebyla práce, žebrali jsme na ulicích. Peníze jsme pak museli příbuzným odevzdávat. Škola pro mě v té době bylo něco vzdáleného, nedosažitelného. Strašně jsem tenkrát záviděl ostatním dětem, že si mohou hrát, že chodí do školy, ale vlastně i to, že dostávají domácí úkoly,“ popisuje děsivé životní období Sacmir. V patnácti letech, kdy po hádce s matkou utekl z domova, měl dokončené pouze dva roky povinné školní docházky.
Díky organizaci Otaharin, která se zabývá pomocí Romům, se mu nakonec podařilo dokončit nejen základní vzdělání, ale i střední školu. V současnosti studuje anglickou filologii na univerzitě a pracuje jako programový pracovník právě v organizaci Otaharin. „Úplně se mi změnil život, díky pomoci v podstatě cizích lidí můžu studovat, cestovat a plnit si sny. Jsem teď konečně šťastný a to díky pomoci lidem z Otaharinu,“ připomíná mladý Rom.

Sacmir. Dnes sám pomáhá dětem, které stejně jako on pocházejí ze složitého sociálního zázemí. Foto: Otaharin

Otaharin je jednou ze sedmi organizací, které v Bosně a Hercegovině podporuje CARE Česká Republika. Primárně se zabývá sociální pomocí romskému obyvatelstvu. Systém státního sociální zabezpečení je v zemi nedostatečný a sociální a občanské organizace zde musejí často suplovat roli státu. V Bosně a Hercegovině totiž panuje i 24 let po válce velmi špatná ekonomická situace (34,5% nezaměstnanost, 17 % obyvatel žije pod hranicí chudoby). Nejvíce zde proto trpí osoby se zdravotním postižením, ohrožené děti, oběti domácího násilí, ženy, často diskriminovaná romská menšina a další zranitelní lidé. Právě těmto skupinám ohrožených obyvatel se věnuje sedm organizací podpořených v rámci projektu „Lepší sociální ochrana skrze posílení kapacit neziskových organizací v Bosně a Hercegovině“. Projekt je realizován díky podpoře České rozvojové agentury, Ministerstva zahraničních věcí ČR a českých dárců.

Organizace Otaharin podporuje také mimo školní aktivity romských dětí. Foto: Otaharin

CARE je jedna z nejvýznamnějších humanitárních organizací s tradicí sahající až do roku 1945. Aktuálně působí až ve 100 zemích světa, kde pomáhá lidem ohroženým přírodními katastrofami, hladem, chudobou a ozbrojenými konflikty.

Pošlete Váš vánoční dar pomoci na www.balikypomoci.cz.
Přispět můžete i na sbírkový účet 243 308 210 / 0300. Váš dar má cenu života! Děkujeme.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Česko, Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější