Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novotného využili a vypnuli. Posloužil jako odstrašující příklad, říká politolog, který se v ruském pořadu zastal Česka

Politolog Andrej Nikulin v pořadu 60 minut. Foto: repo Russia.tv
Politolog Andrej Nikulin v pořadu 60 minut. Foto: repo Russia.tv

Starostu Řeporyjí Pavla Novotného ruská propaganda využila. Říká to ruský politolog Andrej Nikulin, který se v pořadu 60 minut na stanici Rossija 1 za Česko postavil a kterého si teď kvůli tomu řada Rusů zaškatulkovala do kategorie „vlastizrádců“. Novotný ve vysílání svérázně hájil záměr vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům, což vyvolalo odpor moderátorů. Kdo z pořadu podle Nikulina vyšel jako vítěz a proč v Rusku diskuse o Velké vlastenecké válce připomíná spíš náboženský kult než vědu postavenou na faktech?

Není zvláštní, že český komunální politik zvedne ruské politické elitě tlak natolik, že ho dokonce pozvou do jedné z hlavních talk show ve státní televizi, nebo že o něm dokonce hovoří na velké tiskové konferenci mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová?

Pokud dobře chápu osobnost pana Novotného, provokace mu není cizí. Problém tkví v tom, že svými činy a výroky naší propagandě nahrál. Teď na něm budou Rusům ukazovat, že v západní Evropě sílí fašismus, nacionalismus nebo spíš nacismus. Stal se příkladem toho, jak u vás vzkvétají rusofobní nálady. Zkrátka se mu těmi kroky podařilo zapojit do ruské propagandistické mašinerie, která se projevuje v řadě jiných pořadů. Naši propagandisté velmi rádi hledají příklady, které dokládají váš údajný odpor k Rusku. A proto se zájmu o pana starostu nedivte – naše propaganda si ho nemohla nevšimnout. Nevyužít příležitosti a neposílit panem Novotným tradiční repertoár.

Chcete říct, že starosta Novotný se ruské televizi hodil nejen do vysílacího schématu, ale také k šíření oficiálního světonázoru?

Samozřejmě. A jak! Prostě ho ukázali, využili a vypnuli. Tím spíš, že odpovídá i obrazu zvrácené Evropy jako dokonalý příklad „Gayevropana“ (z ruského hanlivého výrazu Gayropa, který je často užíván k označení Evropy, pozn. red.). Takže podle jedněch dnes Evropě vládnou nacisté, podle druhých homosexuálové nebo ti, kdo homosexualitu veřejně propagují. Podle našeho pojetí jde o propagaci netradičních hodnot, zatímco my jsme za hodnoty tradiční. A Pavel Novotný svými kroky, vzhledem, chováním, zveřejněnými řekněme specifickými fotografiemi a vyjadřováním přesně zapadl do této šablony. Vlastně naší propagandě pomohl hned dvakrát…

Svým nekonformním vystupováním i tématem vlasovců?

Přesně tak. Kdo oslavuje vlasovce, je v očích mnoha Rusů fašista a rusofob. A pan Novotný je teď pro mnohé ruské diváky úplnou syntézou LGBT, fašismu a dalších nectností, které se teď navíc zase vtírají k nám, do Ruska, chtějí nás ovládnout a já nevím co ještě.

Takový primitivní způsob propagandy snad mohl fungovat v dobách SSSR, kdy lidé nemohli až na výjimky cestovat. Dnes je ale v Praze i dalších evropských městech Rusů plno. Tito lidé také věří tomu, že je Evropa řízena jakousi homosexuální lobby?

Na Západě je dnes několik milionů Rusů. Podle odhadů přes 10 milionů, což je obrovské číslo. I když chápu, že vám to přijde divné, i mezi těmito lidmi panují podobné nálady jako v samotném Rusku. Část z nich nemá ráda Západ. Někteří zastávají názor, že západní společnost zahnívá, umírá, je paralyzována uprchlíky a zastánci práv sexuálních menšin. Teď se k tomu ještě přidal brexit, sem tam nějaké protestní hnutí a obraz je dokonalý.

Přitom žijí v Praze nebo v Londýně. Proč zůstávají v těchto – jak říkáte – „prohnilých“ destinacích, když mohou žít ve svém pravoslavném Rusku?

Ano. Přesto žijí třeba ve Skandinávii či v Paříži. Nakonec už od dob ruského impéria naši lidé odcházeli na Západ. Dnes se z Ruska stěhují i členové vládnoucích klanů. Víte proč?

Proč?

Protože u vás

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější