Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Není to definitivně definitivní, říká o řízení k auditu o střetu zájmů ministryně Dostálová

Ministryně Klára Dostálová (za ANO). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně Klára Dostálová (za ANO). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) bude na audit o střetu zájmů Andreje Babiše, který minulý pátek do Česka zaslala Evropská komise, znovu odpovídat. Ministerstvo má podle ministryně čas až do poloviny února. „Já ten dokument nečetla. Myslím si, že vypořádali (Evropská komise) naše připomínky. Podle mě poslali jen dokument před přijetím rozhodnutí o finanční opravě. Takže rozhodnutí ještě nepřijali a jenom nás vyrozuměli,“ říká v rozhovoru pro Deník N ministryně.

Na základě čeho tvrdíte, že nejde o konečný audit o premiérově střetu zájmů?

Jde o nařízení Evropské komise 1303/2013 145 odstavec 1. V něm se dočtete přesně toto: „Před přijetím rozhodnutí o finanční opravě zahájí Komise řízení oznámení předběžných závěrů svého šetření členskému státu spolu s výzvou, aby členský stát do dvou měsíců předložil své připomínky.“ A pokud je v nařízení toto, nemohu to považovat za nezvratný dokument. Přišlo oznámení předběžných závěrů šetření a k tomu se dají znovu poslat připomínky.

Podobně jste ale argumentovali už v létě u předběžné zprávy.

Ano, ale to je něco jiného. Tam jsme vycházeli z jiného nařízení: „Komise poskytne příslušnému státu po dokončení auditu návrh zprávy o auditu.“ Je potřeba to rozlišovat, my se striktně držíme nařízení Komise.

Co říká Evropská komise:

„Česká republika má od doručení českého překladu dva měsíce na odpověď o implementaci doporučení z auditní zprávy,“ uvedla mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Magdalena Frouzová.

Kdy budete reagovat na závěry auditu?

Máme jen anglickou verzi, čekáme na oficiální český překlad. Ten bude snad do konce týdne. A pak máme dva měsíce.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější