Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sinologové ze Sinopsis šíří lživé články, napsala Zimovi firma Home Credit. Univerzita se od projektu distancovala

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a minoritní vlastník PPF Jiří Šmejc. Foto: Twitter PPF
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a minoritní vlastník PPF Jiří Šmejc. Foto: Twitter PPF

Vedení Univerzity Karlovy se distancuje od sinologů z projektu Sinopsis poté, co rektorovi Tomáši Zimovi přišel kritický dopis od společnosti Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Projekt musel deklarovat, že nemá na nejstarší českou univerzitu žádné právní vazby. Sinopsis mimo jiné kriticky upozorňuje právě na Kellnerovo podnikání v Číně a odmítal partnerství Home Creditu s Karlovou univerzitou.

„Sinopsis je projekt Ústavu dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia. Jeho cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů,“ stálo donedávna na webu projektu Sinopsis, který tvoří vyučující i studenti sinologie na Univerzitě Karlově. Tváří projektu je mimo jiné i sinoložka na Filozofické fakultě UK Olga Lomová.

Nyní musela být tato formulace změněna, a to především kvůli nátlaku společnosti Home Credit, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. „Sinopsis je projekt neziskové organizace AcaMedia z.ú., realizovaný za odborné spolupráce s Katedrou sinologie FF UK v Praze,“ píše se nově na stránkách.

Home Credit a Sinopsis jsou ve sporu od října, kdy sinologové začali překládat kritické články z čínských médií, které popisovaly praktiky firmy s rychlými půjčkami. Silné vyjádření o „králi lichvářů“, jak o Kellnerovi píšou v Číně, firma odmítá a podala na projekt předžalobní výzvu. Čína je pro Home Credit důležitý trh, tamní totalitní režim je navíc citlivý na kritiku zvenčí.

Hlavička Sinopsis před a po intervenci školy. Nahoře je původní formulace, dole nová. Foto: Sinopsis.cz

„Děkan si mě předvolal v situaci, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější