Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Čínský vliv na Karlovce, řeporyjský troll i další kolo cyklu „chtěl jsem otevřít diskusi“

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Páteční zprávy nejen od nás tentokrát namixoval Jan Tvrdoň.

Univerzita Karlova si nechala kvůli problematickému čínskému financování zpracovat audit. Podle rektora školy Tomáše Zimy neukázal, že by škola brala peníze od čínských úřadů. Celý problém se týká Česko-čínského centra. To pořádalo konference placené čínskou ambasádou v Praze. Více se celé kauze v Enku věnuje kolega Jakub Zelenka.

No a není to jediná zpráva, která se týká nejstarší české univerzity. Jak zjistil Jakub Zelenka, firma Home Credit z holdingu PPF měla na školu tlačit, aby se distancovala od projektu Sinopsis. Ten je přitom velmi kritický k Číně a jejímu vlivu v Česku, pro Home Credit je naopak čínský trh velmi důležitý.

Majda Slezáková před časem projela s českými a slovenskými středoškoláky Bosnu a Chorvatsko. Putovali po stopách války z 90. let a snažili se přijít na odpověď na otázku, kam až může vést nenávist. „Když posloucháte mnohé dnešní politiky, snadno získáte dojem, že mezi nimi a jejich předchůdci z přelomu 80. a 90. let je jen nepatrný rozdíl. V jejich projevech to, podobně jako tenkrát, řinčí národem, silou a zákopy,“ popisuje Majda v reportáži.

Honza Wirnitzer napsal bezva glosu o kontroverzním starostovi Prahy-Řeporyjí Pavlu Novotném (ODS). Ten se ve svém tradičně spektakulárním stylu rozhodl odevzdat dopis na ruskou ambasádu, ve kterém sděluje, že ve své městské části chce postavit pomník vlasovcům. Což se příliš s pochopením nesetkalo. „Na vysvětlenou: ne, autor tohoto textu si nemyslí, že by se pomníky měly stavět jako trolling. Dokonce ani jako trolling vůči státu, jehož vedení se k nám chová nepřátelsky a jehož tajné služby chodí na web českého ministerstva zahraničí pro citlivá data jako do samoobsluhy,“ píše Honza ve své glose.

Co dalšího dnes u nás vyšlo? Pražské studio Beat Games koupil Facebook. Fakt velká zpráva, které se pověnoval veřejně i premiér. Co za tímto úspěchem českých vývojářů je, popisuje Jakub Zelenka. Slovenský miliardář Tkáč vstupuje do holdingu EPH, tedy do hájemství Daniela Křetínského. Před 40 lety vyšlo jedno z nejslavnějších hudebních alb historie: The Wall od skupiny Pink Floyd. Více Honza Kudláček. No a pochopitelně nemůže chybět ani náš podcast: Studio N. Dnes s novinářem Jaroslavem Kmentou o jeho nové knize „Rudý Zeman“.
No a ještě jeden vtípek od nás 😉

A o čem píší naši kolegové jinde?

Předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS plánuje návštěvu Tchaj-wanu. Již tohle konstatování pozlobilo prezidenta České republiky, který to označil za možné poškozování vztahů s Čínou. Zeman Kuberovi vzkázal, že jestli se na ostrovní zemi vydá, jejich přátelství skončí. Jak na tuto drtivou hrozbu zareaguje Kubera, teprve uvidíme. Friends will be friends…

Maltský premiér by měl rezignovat. Podle zpráv tamních médií se k tomu odhodlá kvůli vraždě investigativní novinářky.

Vladimír Mečiar nebude kandidovat v únorových volbách do Národní rady. Vivat Slovakia!

Britský premiér Johnson nepřímo vyzval amerického prezidenta Trumpa, aby se nevměšoval do britské volební kampaně. Trump opakovaně podporoval Johnsona a Farage a kritizoval lídra opozice Corbyna.

Česko nedokáže samo zaplatit přechod na nízkoemisní ekonomiku v roce 2050, tvrdí ministr životního prostředí Brabec. Bude proto potřebovat stovky miliard eur z EU nad rámec dosavadních kohezních fondů.

No a na závěr jedna perlička z cyklu „chtěl jsem otevřít diskusi“. Volební lídr ČSSD v Moravskoslezském kraji Petr Kajnar v souvislosti s kauzou v pečovatelském domě na Ostravsku zauvažoval, „Kolik je asi v Česku lidí, kteří budou s noblesou Ladislava Špačka, srdcem matky Terezy a za minimální mzdu utírat pokálené, dementní starce a stařeny, které jejich děti odložily do starobince, protože si musí užít života.“ Více Novinky.cz.

Upřímně řečeno, při pohledu na nejznámější volební spot, který mají na svědomí také kandidáti ČSSD ze severní Moravy, se člověk ani moc nediví.

Volební spot ČSSD (MSK 2016).

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější