Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Povedzte mi, Novotný, čo vy si predstavujete pod takým slovom absurdný?

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný přijíždí s dopisem pro prezidenta Vladimira Putina k ruské ambasádě. Foto: ČTK
Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný přijíždí s dopisem pro prezidenta Vladimira Putina k ruské ambasádě. Foto: ČTK

Glosa Jana Wirnitzera: Kdo kdy viděl ruský film Svéráz národního lovu (či jeho pokračování), možná zamáčkl nostalgickou slzu nad videem, kterak se k ruské ambasádě šine alegorická multikára s řeporyjskou vlajkou. Smutnější už je, že to v tuzemské politice z poslední doby patřilo k těm méně absurdním scénám.

Pomalu vařená žába z hrnce nevyskočí, protože se ohřívá tak pozvolna, že jí to nedojde.

Pokud ale pod hrncem zatopí Pavel Novotný úmyslem vybudovat pomník vlasovcům v pražské městské části, jejímž je starostou, rozpálí se blonďatá pěst ruské diplomacie Maria Zacharovová natolik, že vyskočí okamžitě.

Reakce mluvčí ruského ministerstva zahraničí sice ukazuje, jak povýšit starostu Novotného z role venkovského komedianta do nejvážnějšího protivníka Ruské federace (aspoň tento týden), ale přiznejme, že vyskočili i Češi. Jedni proto, aby se nad chováním starosty pohoršili, druzí v radosti, jak to Rusům nandal.

Ano, právě Češi, ne Maria Zacharovová, vyskočili z ohřívaného hrnce.

Na vysvětlenou: ne, autor tohoto textu si nemyslí, že by se pomníky měly stavět jako trolling. Dokonce ani jako trolling vůči státu, jehož vedení se k nám chová nepřátelsky a jehož tajné služby chodí na web českého ministerstva zahraničí pro citlivá data jako do samoobsluhy.

Kam mají jít pravda a láska

Nabízí se nepříjemná úvaha, zda kroky starosty Novotného nezůstávají jako typově jediné, které dokážou připomínat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější