Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V saském Krušnohoří se Vánoce neobejdou bez kouřníků a jejich dýmu

V saském Crottendorfu mají kouřníci dokonce své vlastní muzeum. Foto: Wikimedia Commons
V saském Crottendorfu mají kouřníci dokonce své vlastní muzeum. Foto: Wikimedia Commons

Německý deník Pavla Poláka: Krušné hory jsou na české straně pořád ještě zapadlým krajem, který obyvatelé české kotliny teprve objevují. Rozhodně má svoje kouzlo, ale je to kraj zpřetrhaných tradic, na které po vysídlení sudetských Němců nikdo nenavazoval. Na té saské, hustěji obydlené straně se to má pochopitelně jinak. Už jen samotná procházka po jakémkoli tamějším vánočním trhu vám tyto tradice zhmotní před očima.

Mezi stánky se line nasládlá vůně svařeného vína, tradiční odér jakéhokoli vánočního trhu. V těch saských krušnohorských se s ním tu a tam mísí i dým zapáleného františka, který stoupá z úst dřevěné figurky, známé jako Räuchermann. Česky se jim říká kouřníci, ale jmen mohou mít mnoho. Sám jsem jim několik let říkal čmudil.

Figurka Räuchermanna je se saskými Krušnými horami a Vánoci spjatá asi jako pletená pomlázka s Českem a Velikonocemi. Saští krušnohorci mi vyprávěli, že mají v rodinách několik takových kouřníků. Nekteří se dědí z generace na generaci. Další se přikupují, prý pro oživení, nebo když se kouřník po mnoha letech čmudění takříkajíc odporoučí.

Na tři stovky kouřníků, každý jiný

Tato tradice prý vznikla kdysi v 16. století. A nejspíš ji mají na svědomí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německý deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější