Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už dnes lékaři rozhodují, kdy pacient umře

Mají mít Češi a Češky zákonné právo sami rozhodnout, že za souhlasu či asistence lékaře legálně ukončí svůj život? Lékařka a poslankyně Věra Procházková (ANO) spolu s dalšími zákonodárci chce do začátku příštího roku předložit zákon, jenž by do českého právního řádu zavedl eutanazii a asistovanou sebevraždu. Dva odborníci, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají, sepsali pro Deník N argumenty pro a proti.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že 67 procent Čechů si přeje uzákonit eutanazii, jíž se rozumí jednání, kdy lékař záměrně usmrtí pacienta nebo ho nechá zemřít s ohledem na pacientův prospěch. Kromě toho se hovoří i o asistované sebevraždě, kdy lékař poskytne pacientovi na jeho žádost prostředky, které mu umožní zemřít, a pacient tyto prostředky aplikuje sám. V zahraničí je praxe různá: v Nizozemsku je povolena eutanazie, ve Švýcarsku asistovaná sebevražda.

U nás má být vbrzku Sněmovně předložen zákon, který by legalizoval obě tyto možnosti. Politická reprezentace byla zatím proti podobným návrhům a nesouhlasí ani Česká lékařská komora. Co si myslí jednotliví lékaři, už není tak zřejmé. Oficiálně se sice většinou vyjadřují proti eutanazii i asistované sebevraždě, ale skutečným důvodem tohoto postoje je možná i obava z právního postihu, neboť každý pokus zkrátit život pacienta, byť na jeho vlastní žádost, je podle současných zákonů pokusem o vraždu.

Neznám detaily nového českého zákona, ale jsem zastáncem eutanazie i asistované sebevraždy z filozofického hlediska. Nejprve ale uvedu typické argumenty odpůrců. Někteří se opírají o Hippokratovu přísahu. Zapomínají však, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polemika

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější