Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo odstranění problémů spojených s péčí o nemocné a trpící odstraníme člověka

Politici opět otevřeli diskusi o tom, zda se bude moci člověk v Česku rozhodnout, že za souhlasu či asistence lékaře legálně ukončí svůj život. Lékařka a poslankyně Věra Procházková (ANO) spolu s dalšími zákonodárci chce do začátku příštího roku předložit zákon, jenž by do českého právního řádu zavedl eutanazii a asistovanou sebevraždu. Dva odborníci, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají, sepsali pro Deník N argumenty pro a proti.

Zastánci eutanazie často na podporu její legalizace argumentují nesnesitelnou bolestí. Odborníci na paliativní medicínu opakovaně potvrzují, že v medicíně 21. století není tento argument relevantní. Pacient, který v současné době trpí nesnesitelnou bolestí, je prostě jen špatně léčen.

Navíc již studie nizozemského profesora Gerrita van der Wala z roku 1991 ukazuje, že pouze pět procent žadatelů o eutanazii tak činí z důvodu nesnesitelné bolesti. Mnohem významnějšími faktory jsou příčiny „netělesné“, jako strach z nepříznivé prognózy u onkologických a jiných závažných onemocnění, strach se ztráty sebekontroly a sebepéče, ze závislosti na okolí, sociální a rodinné problémy.

Dalším varovným výsledkem studií sledujících vývoj eutanazie v Nizozemsku je fakt, že vysoké procento eutanazií se děje bez toho, aby o ně pacient explicitně požádal, jiné ani nejsou nahlášeny, protože nesplňují zákonná kritéria. Mnoho z nich se tak ocitá v „šedé zóně“.

Vývoj eutanazie v Nizozemsku, ale i v Belgii, je v současné době přirovnáván ke „kluzkému svahu“ nebo „šikmé ploše“. Původní záměr byl legalizovat eutanazii pro pacienty v terminálním stádiu onemocnění, kteří trpí nesnesitelnou bolestí. Kritéria se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polemika

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější