Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Přečetli jsme si investiční plán Babišovy vlády. Železnice, dálnice… dál nic. Tedy skoro nic

Koláž titulních stran Enka. Foto: Deník N
Koláž titulních stran Enka. Foto: Deník N

Francie a Německo plánují změnu evropských institucí vedoucí k pevnější integraci. V Libanonu pokračují obrovské protivládní demonstrace. Facebook koupil českou firmu za jednu až dvě miliardy korun, možná ještě víc. Hlavní události dne pro vás shrnul Petr Koubský.

A co dál: na Slovensku pokračuje politický boj o předvolební moratorium na zveřejňování průzkumů, na tahu je prezidentka a případně Ústavní soud. V Česku se začíná vypínat pozemní televizní vysílání dle normy DVB-T. Žádné kvóty na uprchlíky nebudeme akceptovat, řekli Babiš a Hamáček. Michael Bloomberg chce kandidovat na prezidenta. A Turecko vydírá NATO a dělá tím radost Rusům.

Investiční plán Česka počítá na léta 2019–2030 s výdaji 2800 miliard korun. Dosud neveřejný dokument, který máme k dispozici, se zaměřuje hlavně na dopravu – do té má jít ze zmíněného balíku peněz skoro osmdesát procent. V plánu jsou obchvaty měst, skoro úplné dokončení dálniční sítě, velká železniční překladiště. Zato o kanálu Dunaj–Odra–Labe tam není ani slovo. Víc (ale podle mého soudu pořád málo) se má investovat do vědy a školství. Velmi důležitá věta v textu, který narychlo připravili Jan Pavec a Anna Janská (na podrobnější analýze dokumentu pracujeme), zní takto: „Jednotná metodologie, jakou se mají projekty do Národního investičního plánu finálně vybírat, se ale má teprve vytvořit.“

Francie a Německo společně chystají těsnější integraci Evropské unie včetně reformy volebního systému. Na změny tlačí hlavně francouzský prezident Macron, německá kancléřka je zdrženlivější. O nejnovějších francouzsko-německých iniciativách a postoji české vlády pro nás píše Markéta Boubínová.

„Zemi jako Libanon bychom jinde na světě hledali jen těžko. Strukturou společnosti, charakterem režimu i systémem řízení státu představuje unikát,“ píše z Bejrútu nás spolupracovník David Procházka. A v tomto unikátu probíhá revoluce, která je sama o sobě na poměry Blízkého východu unikátní – protože nenásilná. Aspoň zatím. Libanonci v ulicích požadují odstoupení celé politické garnitury, generační obměnu. Heslo zní: „Když všichni, tak všichni!“ A všichni se bojí náhodného výstřelu, který může z klidných protestů rázem udělat masakr, jakých Bejrút pamatuje až příliš mnoho.

Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg se rozhodl zúčastnit demokratických primárek. S boháčem Trumpem by si to pak mohl rozdat superboháč – pokud by Bloomberg dokázal porazit Warrenovou, Bidena a Sanderse. Jenže začíná později než soupeři, což je velká nevýhoda. Kirill Ščeblykin také vysvětluje, jakou potíž bude kandidatura znamenat pro agenturu Bloomberg News. Ta bude mít svázané ruce při psaní o Bloombergovi i všech ostatních kandidátech.

Prezident Trump chce označit mexické drogové kartely za teroristickou organizaci. Takový krok by znamenal, že se pro členy drogových mafií stane z hlediska USA sama příslušnost k organizaci trestným činem bez ohledu na to, zda takový člověk něco nelegálního spáchal. Je také možné, že by Američané začali provádět operace na mexickém území, což se nelíbí mexické vládě. Podrobně to popisuje rovněž Kirill Ščeblykin.

Co v sociologii znamená pojem „skleněný útes“, proč na něj vyšplhala Markéta Pekarová Adamová a jak snadno z něj může spadnou, to se dozvíte v komentáři Jany Ciglerové. „Když se firmám nedaří, velmi kvalifikovaní bělošští mužští kandidáti si řeknou – Tak do toho teď nejdu. V tu chvíli si ženy a menšiny řeknou, že tohle může být jejich jediná šance, a jdou to zkusit,“ cituje Jana americkou socioložku Alison Cookovou.

Recenzi divadelní hry Dánská dívka pro nás napsal Saša Hrbotický. Inscenace v Divadle Na Fidlovačce ho příjemně překvapila, chválí scénář, režii, herecké výkony i scénografii. „Mohlo by se zdát, že v sousedství bulvárního repertoáru Fidlovačky se bude titul s ožehavým námětem vyjímat poněkud nepatřičně,“ píše Hrbotický. Dánská dívka, u nás dobře známá z románového i filmového zpracování, se týká transgenderové problematiky a pro tu vskutku nebývá v Česku mnoho pochopení. „Je vlastně jenom dobře, že inscenaci uvádí právě mainstreamová pražská scéna,“ píše autor. Půjdete se na Dánskou dívku podívat? Já ano.

Vysílá Studio N! V dnešním pokračování našeho pravidelného podcastu hovoří Filip Titlbach s Adélou Skoupou o nové zprávě Programu OSN pro životní prostředí. Tato nejnovější klimatická prognóza říká, že do konce století máme počítat se vzestupem průměrné teploty planety o 3,2 stupně. To je víc, než co se zpravidla uvádí. Čím novější studie, tím pesimističtější.

Co se dnes ještě stalo

Oculus, dceřiná společnost Facebooku, koupil českou firmu Beat Games, producenta celosvětově úspěšné hry pro virtuální realitu Beat Saber. Prodejní cena se odhaduje na jednu až dvě miliardy korun, což znamená, že jde historicky o jedno z největších zhodnocení české digitální firmy.

Evropský parlament schválil novou Evropskou komisi. Ta se ujme své práce od 1. prosince. V jejím čele stojí Ursula von der Leyenová (Německo). Českou republiku v Komisi zastupuje Věra Jourová jako místopředsedkyně a komisařka pro hodnoty a transparentnost.

Premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček zdůraznili, že Česko bude trvale odmítat kvóty na migranty.

Minimální mzda bude v příštím roce činit 14 600 Kč.

Česko má třetí rok po sobě nejnižší nezaměstnanost v Evropě, a to 2,2 %. (Hádanka: jak tato zpráva souvisí s tou předchozí?)

Na Slovensku pokračuje spor o padesátidenní moratorium pro zveřejňování předvolebních odhadů. Parlament znovu schválil příslušný zákon včera většinou, která stačila k prolomení prezidentského veta. Prezidentka Čaputová chystá podání k Ústavnímu soudu. Pokud se zákon nezmění, vejde moratorium v platnost již 10. ledna.

Turecko blokuje plán NATO posílit obranu Polska a pobaltských zemí. Snaží se tak vynutit, aby mu Aliance dala volnou ruku k protikurdským operacím v Sýrii.

Angela Merkelová vyzvala Bundestag, aby uvážil zrušení restrikcí vývozu německých zbraní do Afriky. Vyzbrojením tamních vlád může Německo napomoci zabránit šíření terorismu, řekla. Upozornila, že Afričany v opačném případě vyzbrojí Rusko nebo Čína.

Dnes o půlnoci vypnou České radiokomunikace v Praze a Středočeském kraji televizní vysílání v normě DVB-T, pokračovat bude jen DVB-T2. Celostátní přechod má být dokončen v červnu příštího roku.

V roce 2040 by měla být v Česku v provozu už jen jedna uhelná elektrárna. Vládě to doporučuje tzv. uhelná komise. Nedávno jsme přinesli rozhovor s jejím členem, profesorem Františkem Hrdličkou ze strojní fakulty ČVUT.

Počet obětí zemětřesení v Albánii stoupl na 28, v postižených oblastech je vyhlášen stav nouze. Záchranné práce pokračují.

V Demokratické republice Kongo probíhají obsáhlé protesty proti přítomnosti vojenských sil OSN v zemi. Mise MONUSCO trvá už dvě desetiletí a je největší svého druhu na světě, Konžané však mají za to, že jim nepřináší užitek, protože nedokáže zajistit ochranu civilistů proti útokům paramilitárních skupin.

Apple ve své mapové aplikaci na ruskou žádost začal zobrazovat Krym jako součást Ruska.

Slovenská vláda schválila hlavnímu městu Bratislavě speciální příspěvek 10 milionů eur a prominutí dluhu v téže výši.

Co najdete ve čtvrtečním tištěném vydání:

  • Podrobnosti o národním plánu investic na léta 2019–2030.
  • Co všechno dělal s reprezentačním fondem ministr kultury Staněk.
  • Proč OSN vyzývá tak naléhavě k omezení emisí.
  • Jaké plány má Michael Bloomberg pro svou prezidentskou kandidaturu.
  • Co sjednává Merkelová s Macronem, pokud jde o budoucnost EU.
  • Co se na českých dálnicích a silnicích stane tuto neděli, až najede nový mýtný systém. (Rada: nejezděte toho dne nikam.)
  • Jak to je s německými vánočními trhy, které se tím slovem prý nesmějí označovat.
  • Jak se Kateřině Jonášové pracovalo na dramatizaci Dánské dívky pro Divadlo Na Fidlovačce.
  • Dosáhl tým maďarských vědců v Debrecenu jednoho z největších fyzikálních objevů v dějinách, anebo jde o omyl?
  • Proč je MMA najednou tak populární.

S komentářem i bez něj

Na Novém Zélandu byla založena spermobanka dárců nakažených virem HIV s cílem „snížit stigmatizaci nemocných“. Podle lékařů jde o osoby, které díky trvalé terapii nemohou svými tělesnými tekutinami nikoho nakazit.

V japonském městě Fukuoka je hotel, kde můžete pohodlně přespat za dolar. Musíte ale souhlasit, že po celou dobu vašeho pobytu na vás míří kamery a odesílají vše na YouTube. Zájemci se prý zatím nehrnou. (Jak moc se hrnou diváci, to se neví.) Připomeňme si v této souvislosti Jennicam, kterým to všechno začalo.

Vyhořelý první stupeň čínské nosné rakety se zřítil do obydlené oblasti. Obešlo se to bez ztrát na životech. (Tentokrát. Podobný incident v roce 1996 skončil tragicky – jak moc tragicky, to nám Číňané neřeknou.)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější