Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pozor, kvůli muslimům se vám političtí korektníci snaží ukrást Vánoce!

Drážďany, vánoční trhy, lidé, dav---Christmas market in Dresden Foto: archiv ČTK
Drážďany, vánoční trhy, lidé, dav—Christmas market in Dresden Foto: archiv ČTK

Glosa Pavla Poláka: Už to skoro vypadalo, že to letos nikdo nevytáhne. Ale bojovat za křesťanskou civilizaci během adventu má evidentně pořád silné kouzlo. Posledních několik let se na konci listopadu vždycky tak nějak rozvine diskuse o tom, jak nám „politická korektnost“ nadopovaná „multikulturním šílenstvím“ bere to nejcennější, co naši poměrně dost sekularizovanou společnost s křesťanstvím ještě spojuje: Vánoce!

Kdo tyto debaty rozdmýchává, sází na jistotu, protože obecné pohoršení je zaručené. Tak třeba vánočním trhům se prý totiž v Německu už nesmí říkat vánoční, a to s ohledem na občany jiného vyznání, zejména muslimy. Místo toho by se tyto populární trhy měly nazývat jinak – třeba „zimní“. Pobouření mnohých nezná mezí, přitom je to realitě na hony vzdálený nesmysl. Žádné tažení proti vánočním trhům, stromečkům a cukroví neexistuje.

Přesto je tento zkreslený boj o německé Vánoce často předhazován i českým občanům, jako varování. Václav Klaus ml., který rád brnká na nacionalistické struny, si na Facebooku postěžoval, že „hodně měst v Německu i jinde už raději ani nehovoří o vánoční trzích“ a že „se čemukoli křesťanskému vyhýbají obloukem“. Je to stížnost stejné výpovědní hodnoty, jako kdybychom se rozčilovali nad faktem, že v německých pneuservisech neprodávají vánoční gumy, ale jenom zimní. A není asi zas tak velkým překvapením, že počet bojovníků za opravdové Vánoce strmě narostl v roce 2014, kdy do Německa začali ve velkém přicházet uprchlíci z Blízkého východu a Afriky.

Vánoční trh v lednu? Nesmysl

Jsou „zimní trhy“ tedy holým výmyslem? Nejsou. Skutečně existují. Třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější