Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Abychom se stali fašisty, k tomu nepotřebujeme Rusko, říká historik Timothy Snyder

Timothy Snyder. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Timothy Snyder. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Se známým americkým historikem o jeho nové knize, o tom, zda by Trumpovo prezidentství bylo možné bez Putina, a že Rusko dělá za Čínu její špinavou práci.

Ve vaší poslední knize The Road to Unfreedom (Cesta k nesvobodě) píšete, že „Rusové vychovali do úřadu prezidenta USA své vlastní stvoření“. Jak jste to myslel?

V čase, kdy vznikala americká ústava, probíhala debata mimo jiné o tom, jak zajistit, aby si při demokratických volbách nemohla cizí mocnost „vychovat své stvoření“, které by se stalo prezidentem. Takže odkazuji zpět na tuto americkou debatu. „Stvoření“, o kterém mluvíme, je samozřejmě Donald Trump, který bez ohledu na detaily v některých závažných ohledech zřetelně patří k Rusku.

Bez ruských peněz by Trump v USA těžko působil jako veřejná osoba. Ještě před volební kampaní pocházela velká část jeho příjmů z Ruska. Nevíme přesně, kolik to bylo, protože Trump odmítá zveřejnit svá daňová přiznání, ale bylo to opravdu hodně. Pozice Donalda Trumpa v americké společnosti byla založena na představě, že je úspěšný podnikatel.

Trump ale svoje bohatství zdědil.

Trump je známý jako úspěšný podnikatel. Je ale hlavně velmi úspěšný ve vystupování v televizi. V tomto ohledu Rusku velmi vyhovuje. Jeho politika je stejný druh politiky,

Donald Trump

Rozhovory

Vladimir Putin

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější