Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brexit jako problém? Zapomeňte. Evropu obchází větší strašidlo: italský rozpočet

Italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria, nestraník a akademik. Foto: Alessandro Bianchi, Reuters
Italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria, nestraník a akademik. Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Chaos a dosud neschválená pravidla odchodu Británie z EU jsou problém. Brusel ale mnohem víc trápí jiná věc než Londýn. Itálie, přesněji řečeno její rozpočet na rok 2019. Evropská komise, která hlídá dodržování unijních rozpočtových pravidel, italský návrh už podruhé odmítla. Zadlužená Itálie, která se plánuje zadlužit ještě víc, naopak odmítá navrhované změny.

Problém je v plánovaném zvýšení státních výdajů a současně snížení daní, což předluženou Itálii ještě víc zadluží.

Podle Evropské komise by Řím za „vážné neplnění“ pravidel měl čelit disciplinárním krokům. Jelikož se Itálie rozhodla neupravit své rozpočtové plány, „je náš krok logický a nevyhnutelný,“ oznámil komisař pro ekonomiku Pierre Moscovici. „Dveře k dialogu s Itálií jsou ale otevřené,“ dodal.

„Z Bruselu nám přišel nový dopis? Skvělé, teď už chybí jen ten pro Santu Klause,“ reagoval na to italský vicepremiér Matteo Salvini, známý svými přímočarými výroky. A bez servítků pokračoval na Twitteru:

„Od Evropy žádám úctu k italskému lidu, protože každý rok platíme nejméně o pět miliard víc, než dostáváme. Právo na práci, právo na zdraví a studium, nižší daně a větší bezpečnost: jdeme na to! Miluji vás, přátelé,“ napsal Salvini.

Řím není Londýn

Zatímco integrace Británie do Evropské unie byla vždy omezená (Britové nepřijali euro a nejsou v schengenském prostoru bez hraničních kontrol), situace Itálie je zcela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější