Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schránky a domy Židů označené Davidovou hvězdou. Ve Skandinávii přibývá antisemitských útoků

Poničené náhrobky na židovském hřbitově v dánském Randers radnice do 3 dnů zase opravila. Foto: radnice v Randers, Facebook Randers Kommune
Poničené náhrobky na židovském hřbitově v dánském Randers radnice do 3 dnů zase opravila. Foto: radnice v Randers, Facebook Randers Kommune

Severské země mají problémy s nárůstem antisemitismu. Ten se projevil na několika místech v Dánsku, Norsku i Švédsku. Dánští vandalové poničili 84 hrobů na židovském hřbitově a polepili domy členů židovských komunit Davidovými hvězdami. Loni se dokonce pokusila neonacistická strana dostat do švédského parlamentu, ale neuspěla.

Měl to být obyčejný víkend s návštěvou nedalekého města a tamních muzeí. Manželský pár Ella a Henrik Chievitzovi z dánského maloměsta Silkeborgu se však onoho sobotního rána probudili do úplně jiné atmosféry.

Sousedka je šokovala nepříjemným upozorněním: na jejich poštovní schránce byla přilepená Davidova hvězda. Znak, kterým se během druhé světové války označovali Židé.

„Říkala jsem si, že je to určitě nějaký špatný vtip, pak jsme ale zjistili, že nejsme sami,“ vzpomíná Ella Chiervitzová, jak se ráno 9. listopadu dozvěděla, že se hvězda objevila i na schránkách jiných lidí.

„Říkali jsme si, že to tak nemůžeme nechat, a rozhodli jsme se, že to ohlásíme policii. Tam nám ale řekli, že nejsme jediní a že se to vyšetřuje,“ říká Chiervitzová. Manželé pak dostali od policie zprávu, že bude zahájeno vyšetřování.

„Myslím, že na nás zaútočili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější