Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Financování terorismu z Česka, jak se stát fašistou a kudy ze „štrýtu“ do aukční síně

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Čtvrtkem se prošla a vybrané zastávky okomentovala Magdalena Slezáková.

Od pražského imáma k radikálům do Sýrie?

Česká policie vůbec poprvé vyšetřuje financování terorismu. Podezřívá z něj bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, který podle kriminalistů posílal statisícové částky syrské teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám (známější pod dřívějším názvem fronta an-Nusrá). Hana Mazancová s Lukášem Prchalem zjistili, kde Shehadeh, který byl počátkem listopadu eskortován z Jordánska do Prahy, podle kriminalistů peníze sháněl a kudy je do válečného ohně v Sýrii posílal.

Babiš: společný jmenovatel Moskvy, Krymu i Curychu. Málo platno – v čele domácího zpravodajského pelotonu se už deset dní řítí Andrej Babiš. Jméno předsedy vlády i jeho prvorozeného syna tento týden už podruhé zalila světla televizního studia, když se rozhovoru s Babišem st. chopil osvědčený tandem TV Barrandov + Jaromír Soukup. V Deníku N naštěstí máme vlastní minitým Janáková–Mazancová–Tvrdoň, který premiérovy výroky znovu konfrontoval s realitou, a je to náramně zajímavé čtení. (První díl, kdy kolegové ověřovali Babišova slova pro TV Nova, najdete zde.)

Andrej Babiš dnes navíc sehrál hlavní roli také v dalším příběhu, tentokrát ze Švýcarska: v Curychu měl naplánován proslov k výstavě fotografií o československých emigrantech. Samotní emigranti to ovšem nesli úkorně a protestovali u organizátora akce, curyšské univerzity. Její vedení nakonec dnes oznámilo, že Babiš nepřijede, neboť je „pracovně vytížen“. S autorkou fotografií mluvila Eliška Hradilková Bártová.

Rusko jako doktor, který neléčí. Jestli mezi dnešními západními historiky existuje nějaká celebrita, pak je jí Timothy Snyder. Známý americký badatel tento týden, nikoli poprvé, zamířil do Prahy. A při té příležitosti si našel čas také na rozhovor s Kirillem Ščeblykinem. Drobná ochutnávka: „Rusko je jako doktor. Představte si, že máte nějaký problém se zdravím a máte doktora, který je opravdu dobrý. Tento doktor diagnostikuje všechny problémy, které máte, ale místo aby vám pomohl, tak vám přitíží. Diagnóza, kterou vám poskytne, je ale pravdivá. To je Rusko.“

Brexit jako alfa a omega Bruselu? Svůdná představa, leč mylná, upozorňuje v komentáři pro Deník N Petr Zahradník. Třaskavějších témat, s nimiž si EU musí lámat hlavu, je totiž mnohem víc – a jakkoli se brexit horem dolem skloňuje, některá jsou ještě palčivější. Viz italská otázka, která „postupně bobtná do mnohem obludnějších rozměrů než ‚rozvod‘ s Británií. Hrdá země se v poslední době stala evidentním černým pasažérem Evropy, který selhává v plnění (…) zásadních ekonomických povinností,“ píše Zahradník. 

Obecní média ve službách mocných (nejen) ve Strakonicích. Bližší selhání jiného druhu předvedli také ve Strakonicích. Vedení jihočeského města si naběhlo, když své politické oponenty vypudilo z lokálních médií i reklamy – krásný příklad toho, jak sám sobě zařídit medvědí službu. Věcí se totiž začal zabývat krajský soud a výsledek voleb zrušil. „Rozhodl správně, (zneužití) bylo enormní,“ říká v rozhovoru s Janem Tvrdoněm politolog Tomáš Lebeda. Jedním dechem však dodává, že obecní volby jsou mnohem hlubší problém; za vůbec nejslabší článek pokládá volební komise.

Dekorativní Tron a podvratný Epos. „Možná, že moh’ bych s Orim tady taky dohromady / chvíli zkusit tvářit se, že už nejsme ňáký mladý / který fetujou čáry, tvary, prej kdyby / a chromy chceme všude kudy deme, naše ména,“  vzpomínají pražští PSH v hymnické Zpátky do dnů na počátky českého graffiti. Devadesátá léta jsou už dávno pryč a někdejší noční zbojníci se z městských ulic a zákoutí přesunuli do ateliérů – někteří dokonce s takovou vervou, že je dovedla až do aukčních síní. To je případ dvou českých umělců, kteří začínali na ulici čili „štrýtu“: Trona a Epose 257. Oba teď vystavují v Praze a o obou poutavě napsala Lenka Lindaurová

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější