Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíte se víc snažit, jinak bude pozdě. Planeta se oteplí o tři stupně, varuje státy nová zpráva OSN

Ukončení dodávek ruského zemního plynu do Evropy může unijní ekonomiku tvrdě zabolet. Ceny by v takovém případě nejspíš vyletěly nahoru. Foto: ČTK
Ukončení dodávek ruského zemního plynu do Evropy může unijní ekonomiku tvrdě zabolet. Ceny by v takovém případě nejspíš vyletěly nahoru. Foto: ČTK

Svět směřuje k oteplení o 3,2 stupně na konci století, tvrdí nová zpráva Programu OSN pro životní prostředí. Vyzývá státy, aby ve snahách o snižování emisí přitlačily. Už dříve vědci varovali, že i mírnější oteplení může znamenat nevratné změny v ekosystémech a přibývání extrémních bouří či větší sucha.

Pokud chtějí státy dodržet, co si předsevzaly v Pařížské dohodě o klimatu, budou se muset hodně snažit: aby se planeta do konce století neoteplila víc než o únosných 1,5 stupně oproti době před průmyslovou revolucí, musejí vlády, ale i firmy nebo jednotlivci začít jednat hned.

Co může znít jako varování aktivistů, je ve skutečnosti hlavním poselstvím zprávy, kterou v úterý vydal Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Na více než stovce stránek dokumentu nazvaného „Emissions Gap Report 2019“ mezinárodní tým odborníků rozebírá, jak se hromadí skleníkové plyny v atmosféře a jak státy plní závazky k jejich snížení.

Jak ukazují data, emise skleníkových plynů stále rostou: v posledním desetiletí tempem o 1,5 procenta ročně. Loni dokonce i kvůli odlesňování narostly rekordně.

Stávající snahy tak podle propočtů ve zprávě nestačí. Nový dokument důrazně varuje, že pokud svět nezačne emise výrazněji snižovat a státy se budou držet svých stávajících závazků, planeta se do konce století oteplí až o 3,2 stupně, což by mělo na klima a život na Zemi neblahý dopad.

Aby oteplení nepřesáhlo 1,5 stupně, musí se podle zprávy množství emisí v příštích deseti letech každoročně snížit o 7,6 procenta. A aby se planeta neoteplila o víc než dva stupně Celsia oproti předindustriální době, bylo by potřeba ročně ubrat v emisích skleníkových plynů o 2,7 procenta.

Už před rokem vědci ve zprávě Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) upozornili, že už oteplení nad 1,5 stupně na konci století by přineslo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější