Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Libanonská navenek poklidná revoluce: Molotovův koktejl před explozí

Počátky doposud největšího protestu proti libanonským vládní špičkám v metropoli Bejrútu na Martyrs’ Square. Foto: David Procházka
Počátky doposud největšího protestu proti libanonským vládní špičkám v metropoli Bejrútu na Martyrs’ Square. Foto: David Procházka

Už čtyři týdny souvisle trvající demonstrace a protesty označují Libanonci za generační „revoluci“. Žádná jednoduchá řešení konfliktu ve „Švýcarsku Blízkého východu“ nejsou na skladě, píše pro Deník N z ulic Bejrútu externí spolupracovník David Procházka.

Vojáci mají své automatické pušky M-16 odložené někde na korbě vojenského terénního auta Humvee, sledují dění na ulici jedním okem a druhým si čtou komentáře na sociálních sítích. Atmosféra na demonstraci je spíš mírumilovná než bojová. Lidi jsou k sobě ohleduplnější než jindy.

Když jsem předtím z klidné Prahy sledoval televizi Al-Džazíra, vypadalo to, že celé město je v plamenech. Teď tady stojím a přede mnou čmoudí jedna pneumatika.

Hlavní protestní akce se ale rozjíždí až večer. Po setmění. I na té se však spíš zpívá, než křičí a vyhrožuje. Libanonci používají ve svém tlaku na mocné vpravdě mírumilovné metody.

A heslo, které už se stalo mottem libanonské revoluce, „Když všichni, tak všichni!“ je nekompromisní.

Stejně jako mladí lidé, kteří ho vymysleli a kteří slibují,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější