Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci chtějí v rozpočtu osekat inkluzi, podporu zemědělcům i Vodičkův svaz

Vláda Andreje Babiše. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vláda Andreje Babiše. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Souboj o státní rozpočet vstupuje do dalšího kola. Aktuálně jednotliví poslanci načítají pozměňovací návrhy, někteří z nich chtějí osekat podporu zemědělským firmám, jiní se soustředí na inkluzi nebo kontroverzní Svaz bojovníků za svobodu.

Poslanci mají před sebou druhé čtení zákona roku, budou projednávat státní rozpočet na rok 2020. Vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů již Sněmovnou hladce protlačila základní obrysy státního hospodaření. Česko má v příštím roce hospodařit se schodkem 40 miliard. Své představy o prioritách státního rozpočtu začali předkládat i jednotliví poslanci. Zákonodárci vládních i opozičních stran již načetli desítky pozměňovacích návrhů.

Největší přesuny peněz navrhují občanští demokraté. Podle návrhů jejich poslanců by se měla zejména oslabit položka „podpora agropotravinářského komplexu“ zahrnující dotace do zemědělství. Poslanec Stanislav Blaha ji navrhuje snížit o zhruba čtyři a půl miliardy korun, které by měly nově jít na výstavbu silnic a dálnic. Agrokomplex si na mušku bere i poslanec Dominik Feri z TOP 09, který navrhuje z této položky přesunout dvě miliardy na ochranu přírody.

Martin Baxa z ODS zase navrhuje, že by se o tři miliardy snížila podpora agropotravinářskému komplexu, o dvě miliardy by se snížila státní podpora podnikání a naopak pět a půl miliardy korun navíc by šlo na podporu regionálního školství. Konkrétně na platy učitelů. Tento krok by měl podle Baxy zajistit, aby se učitelům zvýšily platy o 15 procent oproti letošnímu roku.

Školství se věnuje i poslanec SPD Jan Hrnčíř. Ten by chtěl, aby se dvě miliardy sebraly z inkluze dětí v českých školách. „Účelem pozměňovacího návrhu je přesunout finanční prostředky určené na rozvojové programy, kterými je především podpora inkluze, do kapitoly speciálního

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější