Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Malá kniha o duši chce zbořit velké mýty o psychickém zdraví

Malá kniha o duši. Foto: Eva Mošpanová, Deník N
Malá kniha o duši. Foto: Eva Mošpanová, Deník N

Je to něco jako zdravověda, místo popálenin a neštovic se ale věnuje tématu, které se hůř ilustruje a je opředeno mnohem většími předsudky – duševnímu zdraví. Švýcarský psychiatr Achim Haug se v drobné knížce pokusil shrnout dekády svých zkušeností i znalostí celého oboru. A i když téma často naráží na malý prostor, jde o zdařilý pokus, po kterém snad budou následovat další.

„Podle aktuálních studií čtyřicet tři procent všech lidí projde jednou za život psychickým onemocněním, které vyžaduje léčbu.“

Nebo: „Světová zdravotnická organizace předpokládá, že během několika málo let se depresivní poruchy stanou vůbec nejrozšířenějším onemocněním, ještě častějším než onemocnění srdce a krevního oběhu.“

Těmito daty na prvních stránkách Malé knihy o duši šestašedesátiletý profesor psychiatrie a ředitel kliniky Achim Haug vysvětluje, proč sílí debata o duševním zdraví a proč se do ní rozhodl přispět. Jeho příspěvek má podobu dvousetstránkové knížky, jež se snaží v rychlosti vysvětlit a shrnout dekády psychiatrických poznatků i osobních zkušeností.

O jak nelehký úkol jde, naznačuje už základní přehled psychických onemocnění, které Haug ve stručnosti představuje. Encyklopedický výčet mnohdy naráží na limity prostoru i osobních zkušeností a síla knihy se projevuje ve zcela jiné oblasti, než je tahle.

Haug – obdarován schopností vysvětlovat věci jednoduše a čtivě – kousek po kousku odkrývá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Zdravotnictví

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější