Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Novinář Přibil jde k soudu, Pekarová prý není spasitelkou a princ Andrew spadl z trůnu

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Při pondělním večeru a prvním Notesu tohoto týdne vás vítá Jana Ciglerová.

Bývalý novinář MF Dnes Marek Přibil půjde k soudu. Je obžalován z pomluvy kvůli článku o kauze Čapí hnízdo, který pod názvem „Výbušná výpověď“ vydal na své stránce. V něm vinil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) z ovlivňování kauzy Čapí hnízdo. Nejnovější vývoj v aféře, která kdysi otřásla českým novinářským světem, sleduje Jakub Zelenka.

Kdo se chce o pozadí případu dozvědět víc, může si poslechnout podcast Studio N, kde Jakub Zelenka kauzu Přibil barvitě popisuje Filipu Titlbachovi. Ten potom ještě s Honzou Wirnitzerem probral, proč má snaha o zvyšování mediální gramotnosti ve společnosti úskalí, která na první pohled nejsou vidět.

Prince Andrew, syn královny Alžběty II., vypadl kvůli zapletení do sexuálního skandálu z přízně královské rodiny. Má to jeden nečekaný efekt – do popředí vynáší jeho bratra a následníka trůnu, prince Charlese. Andrew se stahuje z veřejného dění poté, co dal nepříliš povedený rozhovor stanici BBC na velmi choulostivé téma – své styky s nezletilými dívkami, které se pohybovaly okolo Jeffreyho Epsteina, jenž byl nalezen mrtev ve své cele, když čekal ve vazbě na proces právě kvůli zneužívání mladistvých dívek. Více v článku našeho britského insidera Ivana Kytky.

Zaměstnanci nesou stále větší břemeno daňové zátěže. Stát totiž vybírá stále vyšší částku na daních, které strhává ze mzdy zaměstnancům. Příjmy od firem sice rostou, ale mnohem pomaleji, a proto ekonomové varují, že lidé, kteří jsou zaměstnaní, můžou platit čím dál víc než firmy. A to není fér, upozorňuje ekonomická redaktorka Tereza Mynářová.

Komentátor Pavel Houdek většinou přináší pozorování o dvojím metru, kterým měříme mužům a ženám, ale tentokrát se zaměřil na jiné celospolečenské téma. K pověsti justice a vymahatelnosti trestu ho inspiroval příběh lobbisty Marka Dalíka, který část svého nepodmíněného trestu mohl místo ve vězení strávit v penzionu.

Jestli někdo měl nárok v pondělí odpočívat, byly to naše dvě reportérky Hanka Mazancová a Bára Janáková, které víkend strávily v hotelu v Praze, aby sledovaly, jak si členové TOP 09 zvolí svoji první šéfku v historii. Markéta Pekarová jim poskytla rozhovor o tom, že není spasitelkou, protože spolu s ní si zvolila topka celý tým.

Novou šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou těsně po jejím zvolení vyfotil Gabriel Kuchta. Foto: Deník N

Co vás čeká v zítřejším Deníku N

– Účtenkovka funguje už dva roky, ale nepomohla. Paragony se berou méně
– Demokraté v Hongkongu smetli Peking. Demokracii ale nemají
– Reportáž: Zfetovaná madona, beznaděj v blátě a toluen za osm eur v obřím ghettu na východě Slovenska
– Forenzní genetička Šimková popisuje chyby myšlení nebo lidský sklon vidět ve všem příběh, který dává smysl
– Případ hokejového brankáře Bartošáka připomněl, jak je lidská duše křehká

Komerční sdělení

Pokud budeme proti změně klimatu bojovat správně, nepůjde jen o výdaje, ale takový postup naopak do světové ekonomiky přinese biliony dolarů, uvádí Světové ekonomické fórum. Například operátor Vodafone už vstoupil na trh zelených dluhopisů.

Zaujalo nás jinde

Donaldu Trumpovi hrozí impeachment a možná není úplně dokonalý, ale je to člověk, kterého pro funkci prezidenta vybral sám pánbůh. Říká to o něm bývalý ministr energetiky Rick Perry, který rezignoval poté, co se ukázalo, že je až příliš zapletený do kauzy amerického tlaku na Ukrajinu. A když to říká Perry, tak o tom zřejmě musí něco vědět. Teď ještě aby řekl, k čemu všemu Trumpa pánbůh vybral. Myslíte, že i k tomu, aby vypsal šek pornoherečce Stormy Daniels za to, že bude mlčet o svém poměru s prezidentem?

Petřínská rozhledna se dnes rozzářila oranžovou barvou, a to při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. Ke stejnému dni také organizace Genderman natočila video, ve kterém muži čtou dopisy psané ženami, které zažily násilí a sexuální násilí v Česku. Je to silné video a ne všichni muži slova žen dokázali přečíst bez pohnutí. Více o akci, která vyzývá k podpisu Instanbulské úmluvy, zde.

Odmítej násilí a respektuj ženy, když o něm mluví. Podpořte Istanbulskou úmluvu! Foto: YouTube

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější