Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čau, kamaráde, rozloučil se s kolenem. Přežil nehodu na motorce a píše o tom, jak se nezbláznit

Jiří Švihálek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jiří Švihálek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jiří Švihálek zažil traumatickou nehodu, při které přišel o nohu. Na svém blogu, který získal dělené třetí místo v anketě Křišťálová Lupa, otevřeně i s humorem popisuje nemocniční prostředí i těžké chvíle, kdy se dozvěděl, že o končetinu přijde. „Řekl jsem si, že máme kliku, protože jsem přežil a manželka taky. Věděl jsem, že máme štěstí, že jsme tu zůstali a můžeme pokračovat. Takhle jsem se mentálně nastavil a vydrželo mi to,“ vyprávěl Deníku N.

„Je pátek, v práci mám pár věcí nedokončených, ale nespěchá to a dodělám je v pondělí. Takže vypínám počítač, hezky se rozloučím, popřeju pěkný víkend a hurá vyrazit, ať jsme co nejdřív s rodinou v Prosetíně na grilovačce/oslavě. Je vedro a už se těším na vítr při jízdě,“ začíná blog Jiřího Švihálka přezdívaného Pacholek.

Do léta zcela neznámý markeťák z Pardubic se se svou ženou stal účastníkem vážné dopravní autonehody. Řidiči převážejícímu namíchaný beton se utrhl vozík za autem a Švihálka i jeho ženu srazil z motorky.

„Najednou se velká stěna přesunula z protisměru do našeho a bávo se tomu začalo vyhýbat doleva. Slyším první náraz plechů a instinktivně se taky vrhám doleva, abych unikl nebezpečí. Než oči a mozek cokoliv vyhodnotí, něco nás zprava nabírá, je černo a ticho,“ popisuje.

Při nehodě přišel o nohu. Strávil měsíce v nemocnici. Jeho žena navíc dopadla ještě hůře, po bouračce byla v ohrožení života a stále se léčí.

Z traumatické události se Švihálek začal nedlouho po nehodě vypisovat. Jenže spíše než deprese a hrůzné bolesti vypráví příběh plný černého humoru, nadšení ze života a toho, že pokud chce člověk podobnou situaci přežít, musí zahodit výčitky a najít cíl, kterého chce dosáhnout.

Jako Pistorius

„Já jsem hrozně vděčný, že jsme to přežili. Hrozně mi pomáhá, že máme nějaké cíle. Že víme, že jednou se situace zlepší a ten život bude zase bez bolesti. Snažíme se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější