Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Zemanem oceněný miliardář chce pražský dům U Hybernů. Radním, kteří prodej schvalují, nabídl luxusní lístky na fotbal

Empírový dům U Hybernů chce koupit investiční skupina slovenského podnikatele Milana Fiľa. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Empírový dům U Hybernů chce koupit investiční skupina slovenského podnikatele Milana Fiľa. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Slovenský miliardář Milan Fiľo zvýšil tlak na získání pražského domu U Hybernů, který má jeho společnost Eco-Investment v dlouhodobém nájmu. Firma pozvala na středeční zápas fotbalové Ligy mistrů mezi Slavií Praha a Interem Milan radní Státního fondu kultury, kteří o prodeji objektu spolurozhodují. Podle organizace Transparency International může jít o uplácení.

Firma Eco-Investment je většinovým majitelem společnosti Hybernia, která si dům na náměstí Republiky pronajímá od roku 2001 a provozuje v něm muzikálové divadlo. Fiľo se netají tím, že chce objekt koupit.

Prodej však musí odsouhlasit třináctičlenná rada Státního fondu kultury. Společnost Eco-Investment před dvěma týdny pozvala všechny radní na prestižní zápas do luxusního skyboxu, jehož pronájem na zápasy evropských pohárů stojí nižší stovky tisíc korun.

Řada členů rady nabídku odmítla. „Nemá to s kulturou nic společného. Nevím, jaké jsou zájmy toho, kdo pozvánku poslal, ale předpokládám, že to je zavazující,“ uvedla místopředsedkyně rady Terezie Nekvindová.

Její kolega René Levínský se dokonce obrátil na neziskovou organizaci Transparency International, podle které by mohlo jít o úplatkářství.

„Může se jednat o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější